O James Joseph Brown γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1933 στην κωμόπολη Barnwell της Νότιας Καρολίνας. Η οικογένειά του ζούσε σε ακραία φτώχεια, ο μικρός James Brown για μεγάλα διαστήματα της παιδικής του ηλικίας ζούσε στους δρόμους παρατημένος ουσιαστικά απ’ τους γονείς του, παρ’ όλα αυτά κατάφερε να μείνει στο σχολείο μέχρι την 6η τάξη.

Η συνέχεια περιλαμβάνει μια ένοπλη ληστεία και καταδίκη στα τέλη των 40’ς. Με την βοήθεια της οικογένειας του τραγουδιστή Bobby Byrd πήρε αναστολή και με τον Byrd ξεκίνησαν ένα gospel γκρουπ τους Flames που με την επιρροή της νέας μουσικής που λεγόταν rock, το γύρισαν σε R&B. Στα μέσα των 50’ς υπέγραψαν συμβόλαιο με την εταιρεία Federal/King και αμέσως είχαν τρομερή επιτυχία με το “Please, Please, Please”. Στο μεταξύ το γκρουπ είχε μετονομαστεί σε James Brown & The Famous Flames αφού το χάρισμα το ταλέντο και η τρομερή ενέργεια του James Brown τον έκαναν τον αδιαμφισβήτητο star.

Κι όμως μετά την 1η επιτυχία και για 2 χρόνια περίπου, ότι single έβγαζε πήγαινε άπατο και ουσιαστικά ήταν ένας απ’ τους πολλούς καλλιτέχνες του R&B που έκαναν ένα σουξέ και μετά χάνονταν, όχι όμως ο James Brown που είχε αταλάντευτη προσήλωση, με απίστευτη δουλειά παίζοντας συνέχεια σε κλαμπ που είχε σαν αποτέλεσμα την βελτίωση του ήχου της μπάντας και τέλος με συνεχή αναζήτηση νέων πραγμάτων στην μουσική και με το αυτί τεντωμένο σε οτιδήποτε καινούργιο έβγαινε και στο τέλος οι κόποι του δικαιώθηκαν. Το τραγούδι του “Try Me” πήγε στο No.1 του R&B Chart και τα επόμενα που ακολούθησαν «έδεσαν» την επιτυχία του.

To 1966 κυκλοφορεί το “It’s A Man’s Man’s World” που είναι μέσα στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών

Τα τραγούδια του γίνονταν όλο και πιο περίπλοκα με επιρροές απ’ την Jazz και ο ήχος όλο και πιο σκληρός. Ακούστε τα “Good Good Lovin'”,  “I’ll Go Crazy”,  “Think”  και  “Night Train” και θα καταλάβετε. Η συνέχεια είναι ακόμη πιο δυναμική με το “Out of Sight” να γίνεται Νο.1 στο R&B Chart αλλά να μπαίνει και για πρώτη φορά στο Top 40.

To είδος που ξεκίνησε με το “Out Of Sight” έγινε ακόμη πιο αντιληπτό καθώς τελειοποιήθηκε με το “Papa’s Got a Brand New Bag” που ο τεράστιος ήχος του συγκίνησε και τα λευκά ακροατήρια και μπήκε στο Top 10, για να ακολουθήσει ακόμη πιο δυνατά το “I Got You (I Feel Good)” που πήγε στο Νο.3.

Έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη περίοδος επιτυχιών, τα τραγούδια του είχαν εκπληκτικό ρυθμό και η μουσική του γινόταν όλο και πιο funky με εναλλαγές φωνής, πνευστών, ντραμς και ηλεκτρικής κιθάρας. Παραδείγματα τα  “Cold Sweat”, “I Got the Feelin'”, και “There Was a Time”. Φυσικά το μεγαλύτερο μερίδιο για τον εκπληκτικό θα πρέπει να πιστωθεί σε εξαιρετικούς μουσικούς όπως οι  σαξοφωνίστες Maceo Parker, St. Clair Pinckney και Pee Wee Ellis, ο κιθαρίστας Jimmy Nolen, o ντράμερ Clyde Stubblefield και φυσικά ο τραγουδιστής και ο πιστός συνεργάτης απ’ την αρχή Bobby Byrd.

Ο James Brown μπορεί να ήταν ένας λαμπρός ηγέτης της μπάντας ήταν όμως άλλο τόσο σκληρός με τα μέλη της. Αυτό είχε σαν συνέπεια οι εξαιρετικοί αυτοί μουσικοί να αρχίζουν να φεύγουν στα τέλη του1969.  Αυτό είχε σαν συνέπεια να αναγκαστεί  ο Brown να προσλάβει τους Pacemakers που περιλάμβαναν τους Catfish Collins στην κιθάρα και τον Bootsy Collins στο μπάσο οι οποίοι παρ’ όλο που έμειναν με τον Brown μόνο για ένα χρόνο βοήθησαν ώστε το funk που έπαιζε ο James Brown να γίνει ακόμη πιο σκληρό.

Στις αρχές του 70 τα περισσότερα παλιά μέλη της μπάντας του James Brown γύρισαν με το όνομα The JB’s και μαζί έκαναν τραγούδια όπως τα “Make It Funky,” “Hot Pants,” “Get on the Good Foot,” και “The Payback”. To 1970 βγάζει το live album ‘Sex Machine’ όπου συμμετέχουν οι JB’s μαζί με τους αδελφούς Collins. H εκτέλεση του ομότιτλου τραγουδιού διαφέρει αρκετά απ’ αυτή του single και αξίζει να την ακούσετε. Στα μέσα των 70ς όμως άρχισε να υπάρχει κόπωση στην δημιουργία και η επέλαση της disco τον έβγαλε απ’ την επικαιρότητα, είχε προβλήματα και με τον IRS (Εφορία) η συνέχεια ήρθε με την Rap που πολλοί rappers έκαναν χρήση σε παλιά κομμάτια του James Brown και έτσι ο Brown έγινε πάλι μόδα.  Το 1986 ξαναμπήκε στο Top 10 με το “Living In America”.

Ο James Brown «έφυγε» το 2006 από πρόβλημα της καρδιάς.

O James Brown ήταν αυτός που μετασχημάτισε πρώτα την R&B των 50’ς σε Soul και την Soul σε Funk.

Οι τίτλοι που το αποδόθηκαν όπως τα “ο Νονός της Soul”, “Ο πιο σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος στην Show Business” “ο Κύριος Δυναμίτης” και “Soul Brother Number One” μοιάζουν απόλυτα δικαιολογημένοι.