Η Ella Jane Fitzgerald γεννήθηκε στο Newport News της Virginia στις 25 Απριλίου 1917. Η Ella Fitzgerald ήταν γνωστή με τα προσωνύμια ‘Η πρώτη κυρία του τραγουδιού’, ‘Βασίλισσα της Jazz ‘ και ‘Λαίδη Ella’. Χαρακτηριστικά της ήταν η καθαρότητα της φωνής της, η αψεγάδιαστη ερμηνεία, η καταπληκτικός τονισμός, η συγκλονιστική εκφορά των στίχων και ο απίστευτος συγχρονισμός με την μουσική αλλά και η τρομερή ικανότητά της στον αυτοσχεδιασμό, χρησιμοποιώντας την φωνή της σαν πνευστό.

H Ella μετά από μια ταραχώδη εφηβεία, βρήκε καταφύγιο στην ορχήστρα του Chick Webb δίνοντας παραστάσεις σ’ όλη την χώρα αλλά κυρίως στο Savoy Ballroom στο Χάρλεμ. Το πρώτο της μεγάλο σουξέ ήταν η διασκευή ενός παιδικού τραγουδιού του “A-Tisket, A-Tasket” που εκτόξευσε την καριέρα της με μια πραγματικά καταπληκτική ερμηνεία.

Το 1942 μετά τον θάνατο του Chick Webb η Ella έφυγε απ’ την ορχήστρα για να κάνει solo καριέρα.

Τραγούδησε για ένα διάστημα για την εταιρεία Decca αλλά στην συνέχεια, την καριέρα της ανέλαβε  ο Norman Granz ο οποίος το 1955 ίδρυσε την Verve Records για να κάνει την παραγωγή σε δίσκους της Ella Fitzgerald και να προβάλει την φωνή της. Το 1956 θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ ‘Sings The Cole Porter Songbook’ που ήταν ο πρώτος της σειράς ‘Songbook’ albums που περιλάμβανε τους Cole Porter, George και Ira Gershwin, Rodgers & Hart, Duke Ellington, Harold Arlen, Jerome Kern και Johnny Mercer. Με αυτά τα έξοχα άλμπουμ η Ella κέρδισε τα πρώτα τέσσερα Grammy Awards.

Με την καθοδήγηση του Norman Granz θα βγάλει τα άλμπουμ Ella & Louis σε συνεργασία με τον Louis Armstrong, Like Someone in Love και το 1958 το κλασσικό Porgy and Bess μαζί με τον Louis Armstrong.

Και πάλι με τις οδηγίες του Granz κάνει περιοδείες και δίνει συναυλίες σ’ όλο τον κόσμο, κάποιες απ’ τις οποίες ηχογραφούνται με ξεχωριστή την συναυλία της στο Βερολίνο το 1960 όπου κατά την διάρκεια της ερμηνείας του “Mack The Knife” ξέχασε τους στίχους και επιδόθηκε σ’ έναν ανεπανάληπτο αυτοσχεδιασμό. Ο δίσκος εκδόθηκε με τον τίτλο ‘Ella in Berlin’ ένας απ’ τους δίσκους της Ella με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και μ’ αυτόν η Ella κέρδισε το Grammy για την καλύτερη ερμηνεία σε single και επίσης το Grammy για την Καλύτερη Γυναικεία ερμηνεία. Το 1999 το άλμπουμ μπήκε στο Grammy Hall of Fame.

To 1963 h Verve πουλήθηκε στην MGM και το 1967 η Ella βρέθηκε χωρίς συμβόλαιο. Έκανε διάφορες ηχογραφήσεις για διάφορες εταιρείες όπως η Capitol, η Atlantic, η Reprise κ.α. με το ρεπερτόριό της να περιλαμβάνει και τραγούδια σαν το “Sunshine of Your Love” των Cream και το “Hey Jude” των Beatles.

Όταν ο Norman Granz έφτιαξε την εταιρεία Pablo Records η Ella βρέθηκε πάλι στην πρώτη γραμμή και άρχισε να ηχογραφεί με καλλιτέχνες όπως ο Count Basie, o Oscar Peterson, o Tommy Flanagan και o Joe Pass Μεταξύ άλλων.

Η Ella βραβεύτηκε το 1967 με το βραβείο ‘Bing Crosby’ που αργότερα μετονομάστηκε σε  ‘Grammy Lifetime Achievement Award’. Το 1979 βραβεύτηκε με το  ‘Performing Arts Medal of Honor Award’ του Kennedy Center, to 1987 ο πρόεδρος Reagan της απένειμε το ‘National Medal of Arts’ έλαβε τιμητικά ντοκτορά από τα Yale, Harvard, Dartmouth και άλλα ιδρύματα ενώ μετά θάνατον της απονεμήθηκε το ‘Presidential Medal of Freedom’ και τέσσερα Hall of Fame Grammys.