Οι slide κιθάρες είναι εδώ πάλι. Μετά την πρώτη λίστα εδώ: https://rocknroller.net/index.php/2020/10/31/slide-guitars-a-playlist/  και την δεύτερη εδώ: https://rocknroller.net/index.php/2019/01/16/slide-guitars-a-playlist-ii/  ήρθε η σειρά για μια τρίτη και να είστε σίγουροι πως θα υπάρξει και συνέχεια

Η Slide κιθάρα είναι γλυκιά και αισθησιακή αλλά μπορεί να γίνει άγρια και επιθετική και μπορεί να σε αιχμαλωτίσει. Στα χέρια ενός μάστορα είναι κάτι το θαυμαστό. Η παράδοση στα blues είναι πολύ μεγάλη και σε πάει πίσω στο Charley Patton, τον Blind Willie McTell, τον Blind Willie Johnson τον Robert Johnson και τον Mississippi Fred McDowell.

Όταν τις χορδές της κιθάρας τις χαιδεύει  ο σπασμένος λαιμός ενός μπουκαλιού ή μερικές φορές τις πιέζει σκληρά, τότε ο ήχος της κιθάρας γίνεται γλυκός ή επιθετικός ή και τα δύο μαζί.

Ο W.C. Handy ο επονομαζόμενος πατέρας των blues άκουσε ένα μοναχικό κιθαρίστα να παίζει slide στον σιδηροδρομικό σταθμό του Tutweiler στο Mississippi το 1903 και είπε ότι ο ήχος και το συναίσθημα είναι αξέχαστος.

Σ’ αυτή την λίστα υπάρχουν και οι μπλουζίστες σαν τον Patton, τον Willie McTell, τον Willie Johnson, τον Robert Johnson και τον Fred McDowell αλλά πιο νεόι όπως ο Johnny Winter, o Jimmy Page με τους Led Zeppelin, ο αξέχαστος Rory Gallagher σε ένα σπάνιο κομμάτι, ο ανυπέρβλητος Eric Clapton στην ακουστική εκτέλεση του “Running On Faith”, ένα απίστευτο ντουέτο με τους Taj Mahal και Keb Mo και τα νεότερα φυντάνια όπως οι Larkin Poe και ο Βρετανός Martin Harley. Υπάρχουν ακόμη Mick Taylor με τους Rolling Stones στο “Sway”, οι Doors με τον Ray Manzarek να κάνει το δικό του show στο “Moonlight Drive” και ο Sonny Landreth που ζωγραφίζει με την slide στο “Tennessee Plates” του John Hiatt, αλλά και στο live “Key To The Highway” και άλλοι που σας λέμε να τους απολαύσετε.