Η μεγαλύτερη Ντίβα της Ποπ μουσικής στην Βρετανία δεν ήταν άλλη απ’ την Mary Isobel Catherine Bernadette O’Brien και φυσικά αμφιβάλω εάν υπάρχει κι ένας που να την γνωρίζει με αυτό το όνομα, όμως με το καλλιτεχνικό της Dusty Springfield ήταν γνωστή απ’ τις επιτυχίες της και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η Dusty Springfield γεννήθηκε στο West Hampstead του Λονδίνου στις 16 Απριλίου 1939.

Η καριέρα της στην μουσική ξεκίνησε μόλις τέλειωσε το σχολείο και έγινε μέλος των Springfields ενός folk trio που αποτελούσαν η ίδια, ο αδελφός της και ένας φίλος του. Οι Springfields τα πήγαν περίφημα στην Βρετανία και όχι μόνον, κατάφεραν να βάλουν και το τραγούδι  “Silver Threads and Golden Needles” στο Top 20 του Αμερικάνικου Chart, το 1962

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πάνε στην Αμερική για να ηχογραφήσουν στο Nashville. Εκεί η αναδυόμενη soul μουσική της Motown είχε τεράστια επίδραση στην Dusty Springfield. Όταν γύρισαν στην Αγγλία, η Dusty εγκατέλειψε τους Springfields και ξεκίνησε δική της καριέρα.

Το πρώτο της τραγούδι ήταν το “I Only Want to Be With You” που μπήκε στο Βρετανικό Top 5 και στο Αμερικάνικο Top 20.

Ακολούθησε η μεγάλη επιτυχία της με το “Wishin’ and Hopin'” που μπήκε στο Αμερικάνικο Top 10 και ήταν δημιουργία των Burt Bacharach και Hal David. Η συνέχεια είχε μια σειρά από τραγούδια των Bacharach/David που τα ερμήνευσε εξαιρετικά η Dusty Springfield, τα “Anyone Who Had a Heart” και “I Just Don’t Know What to Do With Myself”.

Τα επόμενα τραγούδια ήταν τα “Stay Awhile” και “All Cried Out” στα τέλη του 1964 για να έρθουν  μετά τα “Losing You”, “Your Hurtin’ Kinda Love” και “In the Middle of Nowhere” και το 1966 η μεγαλύτερη επιτυχία με την μπαλάντα “You Don’t Have to Say You Love Me” που πήγε στο Νο.1 στην Βρετανία και στο Νο.5 στις Η.Π.Α. Ακολούθησε  άλλη μια σύνθεση των Bacharach/David το “The Look of Love”.

Το 1968 η Dusty δεν συγκινεί τόσο καθώς όλα σαρώνονται απ’ το κύμα της ψυχεδέλιας του «Καλοκαιριού της Αγάπης». Η Dusty κάνει ένα τολμηρό βήμα, υπογράφει στην Atlantic και ηχογραφεί στο Memphis με παραγωγούς τους Jerry Wexler, Tom Dowd και Arif Mardin το καλύτερο άλμπουμ της καριέρας της με τίτλο ‘Dusty In Memphis’, ένα αριστούργημα που συνδυάζει με μαεστρικό τρόπο την Pop με την Soul.  Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται και το κλασσικό πιά “Son Of A Preacher Man” που γίνεται Top 10 και στις δυό πλευρές του Ατλαντικού, αλλά το άλμπουμ δεν έχει εμπορική   επιτυχία.

Ακολουθούν κι άλλα άλμπουμ την δεκαετία του 70 χωρίς επιτυχία. Το ίδιο και το μεγαλύτερο μέρος των 80’ς.

Το 1987 όμως συνεργάζεται με τους  Pet Shop Boys και κυκλοφορούν το “What Have I Done to Deserve This?”. Το τραγούδι γίνεται παγκόσμιο σουξέ και οι νέες γενιές γνωρίζουν την Dusty Springfield. To επόμενο άλμπουμ της έχει τίτλο Reputation και τα περισσότερα τραγούδια είναι παραγωγές των Pet Shop Boys και γίνεται επιτυχία. Το 1995 κυκλοφορεί το country άλμπουμ με τίτλο ‘A Very Fine Love’.

Στις 2 Μαρτίου 1999 η Dusty «φεύγει» σε ηλικία 59 ετών ενώ 10 ημέρες αργότερα μπαίνει στο  Rock and Roll Hall of Fame.