Ο Richard Hugh Blackmore γνωστός ως Ritchie Blackmore γεννήθηκε στην παραλιακή πόλη του Weston στο Somerset της Αγγλίας στις 14 Απριλίου 1945.
Θεωρείται βιρτουόζος της κιθάρας και είναι ένας απ’ τους αρχιτέκτονες του Hard Rock.
Ξεκίνησε την μουσική τους καριέρα σαν session μουσικός και συνεργάστηκε με τον παραγωγό Joe Meek και τους μουσικούς Glenda Collins, Heinz, Screaming Lord Sutch, και τον Neil Christian.
Το 1968 έγινε μέλος των Deep Purple και μαζί με τους Led Zeppelin και τους Black Sabbath αποτέλεσαν αυτούς που θεμελίωσαν το Hard Rock και την Heavy Metal.
Η περίοδος στην οποία ο Blackmore ήταν μέλος των Deep Purple θεωρείται η πλέον επιτυχημένη τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά. Μαζί με τους Ian Gillan στην αρχή και τον David Coverdale στην συνέχεια, στο τραγούδι, και τους Jon Lord στα πλήκτρα και backing vocals, τον Roger Glover στο μπάσο και τον Ian Paice στα ντραμς δημιούργησαν μερικά κλασσικά rock standards, τραγούδια όπως τα “Smoke on the Water”, “Highway Star”, “Woman from Tokyo” και εξαιρετικές δημιουργίες όπως τα “Lazy”, “Burn”, “Child In Time», “Soldier of Fortune” καθώς και οκτώ άλμπουμ.
Το 1975 ο Blackmore έφυγε απ’ τους Deep Purple και δημιούργησε τους Ritchie Blackmore’s Rainbow που δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα supergroup στο οποίο εκτός απ’ τον Blackmore συμμετείχε ο εξαιρετικός τραγουδιστής Ronnie James Diο. Στο γκρουπ συμμετείχαν στην συνέχεια εξαιρετικοί μουσικοί όπως ο εκπληκτικός ντράμερ Cozy Powell, o κημπορντίστας Don Airey και ο μπασίστας των Deep Purple Roger Glover και άλλοι όπως Joe Lynn Turner που αντικατέστησε κάποια στιγμή τον Dio.
Η πρώτη επιτυχία των Rainbow ήταν το “Man On The Silver Mountain” για να ακολουθήσει το Catch the Rainbow, Catch the Rainbow, Starstruck, Stargazer και τα επιτυχημένα εμπορικά “I Surrender”, “Since You’ve Been Gone” και “Stone Cold”
Οι Rainbow κράτησαν με διάφορες αλλαγές μέχρι το 1984 για να ακολουθήσει η επανένωση με τους Depp Purple που κράτησε για πέντε άλμπουμ, το εξαιρετικό Perfect Strangers (1984), The House of Blue Light (1987), Nobody’s Perfect (1988), Slaves and Masters (1990), The Battle Rages On (1993) και μετά ξανά αποχώρηση, επαναδημιουργία των Rainbow για ένα μόλις άλμπουμ το ‘Stranger in Us All’ του 1995.
Αυτό που θα ακολουθούσε, το καθοδηγούσε η αγάπη του Blackmore για την Αναγεννησιακή μουσική, την Κέλτικη και την μουσική Baroque. Έτσι το 1997 έφτιαξε το συγκρότημα Blackmore’s Night με την τραγουδίστρια και μετέπειτα σύζυγό του Candice Night.
Το πρώτο άλμπουμ ήταν το 1997 το Shadow of the Moon που είναι σχεδόν απόλυτα ακουστικό. Ακολούθησαν τα Under a Violet Moon το 1999, το Ghost of a Rose του 2003, το The Village Lanterne του 2006, το Secret Voyage 2008, το Autumn Sky το 2010, το Dancer and the Moon το 2013 και το All Our Yesterdays το 2015.
Ο Ritchie Blackmore to 2016 ξανάφτιαξε τους Rainbow και έδωσε τρία κονσέρτα στην Ευρώπη φυσικά με νέους μουσικούς
Ακούστε μερικά κομμάτια απ’ την πορεία του Ritchie Blackmore μέχρι σήμερα.