Γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1915 στην Philadelphia των ΗΠΑ και το κανονικό της όνομα ήταν Eleanora Fagan. Έγινε γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο ως Billie Holiday. Και επίσης ήταν γνωστή στους κύκλους της και ως Lady Day παρατσούκλι που της κόλλησε ο φίλος και συνεργάτης της σαξοφωνίστας Lester Young. Η Holliday είχε σημαντική επιρροή στην εξέλιξη της Jazz αλλά και της Pop μουσικής.

Η φωνή της αντλούσε έμπνευση απ’ τα όργανα της jazz και ήταν εκπληκτικός ο τρόπος που έλεγχε την φωνή της και οι αυτοσχεδιασμοί της αλλά το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι έδωσε ψυχή και πάθος σε τραγούδια που δεν εύρισκες παρά μόνο σε ορισμένα Blues.

Άρχισε να τραγουδάει σε διάφορα κλαμπ στο Χάρλεμ σε πολύ νεαρή ηλικία όπου την ανακάλυψε ο παραγωγός John Hammond και το 1935 υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με την Brunswick. Συνεργάστηκε με τον πιανίστα Teddy Wilson και απ’ την συνεργασία προέκυψε η επιτυχία “What a Little Moonlight Can Do”. Σ’ όλη την διάρκεια των 30’ς και 40’ς η Billie Holiday είχε επιτυχίες και με τις εταιρείες Columbia και Decca, αλλά περί τα τέλη των 40’ς άρχισε να έχει προβλήματα με τον νόμο, κυρίως λόγω αλκοολισμού και χρήσης ουσιών.

Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα τα κονσέρτα της ήταν συνήθως sold out. Την δεκαετία των 50’ς έδωσε 2 sold out παραστάσεις στο περίφημο Carnegie Hall.

Το τελευταίο της άλμπουμ ήταν το Lady In Satin που κυκλοφόρησε το 1958. Η Billie Holiday πέθανε στις 17 Ιουλίου 1959 από κίρρωση.

Μετά τον θάνατό της κέρδισε 4 βραβεία Grammy και έγινε μέλος του Grammy Hall Of Fame το 1973. Το 2017 μπήκε στο National Rhythm & Blues Hall of Fame. Η ζωή της έγινε ταινία με τον τίτλο  Lady Sings The Blues με πρωταγωνίστρια την Diana Ross.

Ένα μικρό δείγμα του τεράστιου ταλέντου της στο playlist που ακολουθεί: