Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1943 στην Αγριά του Βόλου ασχολήθηκε με την μουσική απ’ την ηλικία των 4 ετών αλλά εγκατέλειψε τις μουσικές σπουδές πολύ γρήγορα καθώς θεωρούσε οτι τον περιόριζαν.

Στα 60’ς δημιουργησε τους Forminx και μετά τους Aphrodite’s Child το album των οποίων “666” θεωρείται progressive-psychedelic rock classic.

Στα 70’ς άρχισε να δουλεύει σε μουσική για ντοκυμαντέρ. Η συνεργασία του με τον Jon Anderson τραγουδιστή των Yes είχε σαν αποτέλεσμα την κυκλοφορία αρκετών albums υπό την επωνυμία Jon & Vangelis.

Τα επιτυχημένα μουσικά θέματα στα ντοκυμαντέρ έκαναν τα μεγάλα στούντιο να προσέξουν τον Έλληνα μάγο των πλήκτρων. Έτσι το 1981 γράφει την μουσική για την ταινία Chariots of Fire. Το soundtrack θα του φέρει το Όσκαρ Μουσικής. Το κύριο θέμα του soundtrack θα φτάσει στην κορυφή των επιτυχιών του Billboard. Επίσης χρησιμοποιήθηκε σαν μουσικό θέμα στην παρουσίαση των μεταλίων των νικητών στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012.

Φυσικά οι δημιουργίες του Vangelis δεν τελειώνουν εδώ, καθώς έχει γράψει συγκλονιστικά θέματα για ταινίες όπως: Blade Runner, 1492: Conquest of Paradise,Alexander αλλά και για συγκλονιστική παράσταση του 2001 Mythodea – Music for the NASA Mission: 2001 Mars Odyssey.

Το Playlist θα σας δώσει μιά μικρή γέυση απ’ τον συγκλονιστικό Vangelis.