Πάνω από τέσσερις δεκαετίες από την κυκλοφορία του, το πρωτοποριακό όγδοο άλμπουμ της Pink Floyd, Dark Side Of The Moon, παραμένει ένα μνημειώδες επίτευγμα στην ιστορία της ροκ μουσικής. Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έφτασε στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόλις μία στο Νο.1 στα charts των ΗΠΑ, έχει από τότε 937 εβδομάδες -δηλαδή 18 χρόνια – στα charts των διακοσίων καλύτερων άλμπουμ του Billboard και 741 εβδομάδες στο τοπ 100 από το 1973 ώς το 1988, περισσότερο από κάθε άλλο άλμπουμ στην ιστορία.

Η ιστορία άρχισε στο Decca Studios στο Broadhurst Gardens του West Hampstead του Λονδίνου. Οι Floyd άρχισαν να δουλέυουν σε μια μουσική σουίτα  με τίτλο εργασίας Eclipse – που θα κατέληγε σ’ αυτό που όλοι γνωρίσαμε ώς Dark Side Of The Moon.

Το άλμπουμ αργά άρχισε να διαμορφώνεται. Μέχρι την εποχή που κυκλοφόρησε το 1972, οι πρόβες γίνονταν στις εγκαταστάσεις που έκαναν πρόβες οι Rolling Stones σε μια παλιά βικτοριανή αποθήκη στην οδό Bermondsey 47, στο Νότιο Λονδίνο.

Οι ηχογραφήσεις διακόπηκαν για κάποιο διάστημα λόγω υποχρεώσεων του γκρούπ όπως  η μουσική για την ταινία La Vallée  που κυκλοφόρησε σαν μουσική με τον τίτλο  Obscured By Clouds, αλλά και σποραδικές συναυλίες. Όταν αποφάσισαν να συνεχίσουν το album μετακόμισαν στα περίφημα Abbey Road Studios. Οι σχέσεις των μελών του συγκροτήματος ήταν απολύτως αρμονικές και αυτό φαίνεται και στην ηχογράφηση.

Το Dark Side Of The Moon κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 17 Μαρτίου και στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 24 Μαΐου. Τέσσερις μέρες αργότερα έφτασε στην κορυφή του Billboard. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν τα κατάφερε έφτασε μέχρι το Νο 2 !!!

Δυστυχώς, το άλμπουμ σηματοδότησε την αρχή μιας δημιουργικής πάλης μέσα στο συγκρότημα που θα μολύνει το έργο τους και τελικά θα οδηγήσει στο τέλος του συγκροτήματος “Το Dark Side Of The Moon” ήταν η τελευταία συνειδητή συνεργασία, λέει ο Waters. “Μετά από αυτό, τα πάντα μεσα στο συγκρότημα ήταν χρόνια αντιπαραθέσεων, εγωισμών, και αντιπαλότητας δεκα κολασμένα χρόνια” .