• Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή,
  σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη.Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά,
  και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!Εκεί μέσα εκατοικούσες πικραμένη, εντροπαλή,
  κι ένα στόμα εκαρτερούσες, «έλα πάλι», να σου πεί.

  ‘Αργειε νάλθει εκείνη η μέρα κι ήταν όλα σιωπηλά,
  γιατί τά ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά.

  Δυστυχής! Παρηγορία μόνη σού έμενε να λές
  περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις.

  Κι ακαρτέρει κι ακαρτέρει φιλελεύθερη λαλιά
  το ένα εκτύπαε τ’ άλλο χέρι από την απελπισιά

  Κι έλεες: «Πότε, α, πότε βγάνω το κεφάλι από τσ’ ερμιές;».
  Και αποκρίνοντο από πάνω κλάψες, άλυσες, φωνές.

  Τότε εσήκωνες το βλέμμα μες στα κλάιματα θολό,
  και εις το ρούχο σου έσταζ’ αίμα πλήθος αίμα ελληνικό.

  Με τα ρούχα αιματωμένα ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
  να γυρεύεις εις τα ξένα άλλα χέρια δυνατά.

  Μοναχή το δρόμο επήρες, εξανάλθες μοναχή·
  δεν είν’ εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλεί.

  ‘Αλλος σου έκλαψε εις τα στήθια, αλλ’ ανάσαση καμμιά·
  άλλος σου έταξε βοήθεια και σε γέλασε φρικτά.

  ΄Αλλοι, οϊμέ, στη συμφορά σου οπού εχαίροντο πολύ,
  «σύρε νά ‘βρεις τα παιδιά σου, σύρε», έλεγαν οι σκληροί.

  Φεύγει οπίσω το ποδάρι και ολογλήγορο πατεί
  ή την πέτρα ή το χορτάρι που τη δόξα σού ενθυμεί.

  Ταπεινότατη σου γέρνει η τρισάθλια κεφαλή,
  σαν πτωχού που θυροδέρνει κι είναι βάρος του η ζωή.

  Ναι, αλλά τώρα αντιπαλεύει κάθε τέκνο σου με ορμή,
  πού ακατάπαυστα γυρεύει ή τη νίκη ή τη θανή.

  Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά,
  και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

   

 • Στις 25 Μαρτίου 1967 οι Turtles πήγαν για τρείς εβδομάδες στο No.1 του αμερικάνικου singles chart με το “Happy Together”.
 • Στις 25 Μαρτίου 1972 οι America ανέβηκαν για τρείς εβδομάδες στο No.1του αμερικάνικου singles chart με την πρώτη τους επιτυχία “Horse With No Name”, που στην Βρετανία έφτασε μέχρι το No.3. Συνολικά οι America είχαν οκτώ top 40 επιτυχίες στις ΗΠΑ στα 70s.
 • Στις 25 Μαρτίου 1989 η Madonna πήγε στο No.1 των βρετανικών singles με το “Like A Prayer”, που ήταν το έκτο No.1 της Madonna στην Βρετανία. Το τραγούδι ήταν No.1 και στην Αμερική.
 • Στις 25 Μαρτίου 2015 ο Sam Smith ανέβηκε στο No.1 του βρετανικού singles chart με το κομμάτι “Lay Me Down”. Ήταν το πρώτο τραγούδι απ’ το άλμπουμ ‘In the Lonely Hour΄με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του. Αρχικά το single έφτασε στο No.46 αλλά η version με την συμμετοχή του John Legend που ηχογραφήθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό, το εκτόξευσε με΄χρι την πρώτη θέση του chart.
 • Στις 25 Μαρτίου 1934 γεννήθηκε στο Memphis του Tennessee ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Johnny Burnette που το 1961 είχε την επιτυχία “You’re Sixteen” που έφτασε μέχρι το No.3 στην Βρετανία και No.8 στις ΗΠΑ. Σκοτώθηκε στις 14 Αυγούστου 1964 σε ηλικία 30 ετών όταν η βάρκα με την οποία ψάρευε χτυπήθηκε από άλλο σκάφος στην Clear Lake της California με αποτέλεσμα να πέσει στο νερό και να πνιγεί.
 • Στις 25 Μαρτίου 1938 γεννήθηκε στο Duncan της Oklahoma ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Hoyt Axton, που έγραψε τραγούδια για τον Elvis Presley, τους Three Dog Night, (“Joy to the World”), Steppenwolf (“The Pusher”) καθώς και για τους John Denver, Ringo Starr και Glen Campbell. Είχε και δικές του επιτυχίες όπως τα “When The Morning Comes” και “Flash Of Fire”. O Axton πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1999 σε ηλικία 61 ετών.
 • Στις 25 Μαρτίου 1942 γεννήθηκε στο Memphis του Tennessee η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Aretha Franklin, η «Βασίλισσα της Soul”, που το 1967 πήγε στο No.1 του αμερικάνικου singles chart με το “Respect”, το 1967 πήγε στο Νο.4 του βρετανικού chart με το single “I Say A Little Prayer” και το 1987 στο No.1 με το single “I Knew You Were Waiting” που ερμήνευσε μαζί με τον George Michael. Είχε πάνω από 15 άλλες Top 40 επιτυχίες και κέρδισε 18 βραβεία Grammys κατά την διάρκεια της καριέρας. Η Franklin πέθανε την 1η Αυγούστου, 2018 στο Detroit σε ηλικία 76 ετών.
 • Στις 25 Μαρτίου 1947 γεννήθηκε στο Λονδίνο ο Elton John τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πιανίστας ο οποίος το 1971 είχε το No.7 single στην Βρετανία “Your Song”, το 1973 το No.1 single στις ΗΠΑ “Crocodile Rock” καθώς και επτά άλλα No.1. Ο  Elton John έχει το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών το 1997 με το “Candle In The Wind 97” και ακόμη 50  Top 40 singles στην Βρετανία.  Συνολικά έχει πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.
 • Στις 25 Μαρτίου 1966 γεννήθηκε στο Toronto του Καναδά ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Jeff Healey. Ο Healey έχασε την όρασή του από σπάνια ασθένεια σε ηλικία οκτώ μηνών. Είχε το No. 5 single στο Billboard Hot 100 chart στις ΗΠΑ, με το “Angel Eyes”, ενώ στον Καναδά μπήκε στο Top 10 με τα τραγούδια “I Think I Love You Too Much” και “How Long Can a Man Be Strong”. Έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην ταινία ‘Road House’ στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Patrick Swayze, όπου ερμήνευσε εκπληκτικά το “Roadhouse Blues” των Doors. O Jeff Healey πέθανε στις 2 Μαρτίου 2008.