Ο Αμερικανός τραγουδιστής Solomon Burke γνωστός ως ο “Βασιλιάς του Rock & Soul” γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1940 ως James Solomon McDonald στην Philadelphia των ΗΠΑ.

Στην αρχή της καριέρας του υπέγραψε με την εταιρεία Apollo Records η οποία ήθελε να το κάνει τον νέο Harry Belafonte. Κυκλοφόρησε κάποια singles με την Apollo χωρίς επιτυχία, η οποία δεν θα έρθει παρά μόνο όταν υπέγραψε με την Atlantic Records.

Ήταν η εποχή που τα δύο μεγάλα ονόματα της Atlantic o Bobby Darin και ο  Ray Charles μόλις είχαν φύγει για καλύτερα συμβόλαια με άλλες δισκογραφικές και ο Solomon Burke ήταν ή απόλυτη σωτηρία για την Atlantic καθώς ο Burke με την Atlantic ηχογράφησε 32 singles τα περισσότερα απ’ τα οποία έγιναν επιτυχίες.

Το πρώτο single του Solomon Burke που έγινε επιτυχία ήταν το “Just Out of Reach (Of My Two Open Arms)” που έφτασε στο Νο.24 και ήταν και το πρώτο που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο αντίτυπα σε πωλήσεις. Η επόμενη επιτυχία ήταν το τραγούδι “Cry to Me” που του έδωσε και τον χαρακτηρισμό του καλλιτέχνη της Soul. Ακολούθησαν τα “If You Need Me”, “You’re Good for Me”, η κλασσική επιτυχία “Everybody Needs Somebody to Love” το “Got to Get You Off My Mind” που έφτασε στο No.1 και το “Tonight’s the Night” που σαν b side είχε την διασκευή στο τραγούδι του Dylan “Maggie’s Farm”.

Μπορεί ο Burke να μην είχε την επιρροή στο pop κοινό όπως οι Otis Redding, Aretha Franklin και Wilson Pickett όμως η επιρροή του στα μουσικά πράγματα θεωρείται εξ’ ίσου σημαντική.

Στα τέλη της δεκαετίας του 60 έφυγε απ’ την Atlantic και προσπάθησε να βρει την επιτυχία σε διάφορες εταιρείες. Η μεγαλύτερη επιτυχία του αυτή την περίοδο ήρθε με την διασκευή του τραγουδιού των Creedence Clearwater Revival “Proud Mary”

To 2002 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Don’t Give Up on Me με τραγούδια των Elvis Costello, Dan Penn, Nick Lowe και Tom Waits που πήρε διθυραμβικές κριτικές. Μετά απ’ την επιτυχία αυτή ακολούθησε το Make Do with What You Got για να ακολουθήσει το υβρίδιο country και soul με τον τίτλο Nashville

Δυστυχώς ο Burke πέθανε στις 10 Οκτωβρίου 2010 μόλις το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ολλανδία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Schiphol του Amsterdam. Στην Ολλανδία ο Solomon Burke επρόκειτο να εμφανιστεί στο  Paradiso concert hall  σε μία sold-out παράσταση.