Ο ιδρυτής και αρχηγός των Rolling Stones,  Lewis Brian Hopkins Jones γνωστός σαν Brian Jones ήταν ένας προικισμένος μουσικός με ειδίκευση στην slide κιθάρα, αλλά έπαιζε επίσης rhythm κιθάρα, lead κιθάρα, επίσης sitar, πιάνο, mellotron, marimba, φυσαρμόνικα, σαξόφωνο, ντραμς και διάφορα άλλα ενώ επίσης τραγουδούσε.

Ο Jones και ο Keith Richards, είχαν αναπτύξει ένα στυλ συνεργασίας στις κιθάρες που ο Richards το χαρακτήριζε σαν «η αρχαία τέχνη του ύφανσης» επειδή οι δύο κιθαρίστες έπαιζαν μαζί το ίσιο κομμάτι στην ρυθμική και την lead κιθάρα. Ο ήχος αυτός έγινε σήμα κατατεθέν των Rolling Stones αφού την τεχνική αυτή ο Richards την μετέφερε και στους κιθαρίστες που αργότερα πήραν την θέση του Brian Jones.

O Brian Jones ίδρυσε τους Rolling Stones το 1962 σαν ένα συγκρότημα που έπαιζε blues και ήταν αυτός που έδωσε και το όνομα στο γκρουπ. Όμως στην συνέχεια ο Mick Jager και ο Keith Richards πήραν στα χέρια τους την μουσική κατεύθυνση των Stones καθώς ήταν και πολύ πετυχημένο συνθετικά δίδυμο. O Jones δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με την κατεύθυνση που έπαιρναν τα πράγματα και είχε έντονες διαφωνίες και με τον manager τους, τον Andrew Loog Oldham που πίεζε προς άλλη μουσική κατεύθυνση απ’ το blues που αγαπούσε ο Brain Jones.

Οι διαφωνίες μέσα στο γκρουπ έγιναν έντονες και λόγω του εθισμού του Brian Jones στο αλκοόλ και τις ουσίες, με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου συνεπής στις υποχρεώσεις του και η απόδοσή τους στις ηχογραφήσεις ήταν ασταθέστατη. Έτσι τον Ιούνιο του 1969 οι Rolling Stones του ζήτησαν να φύγει απ’ το συγκρότημα και στην θέση του πήραν τον νεαρό κιθαρίστα Mick Taylor.

Ένα μήνα αργότερα ο Jones βρέθηκε πνιγμένος στην πισίνα του σπιτιού του. Ήταν μόλις 27 χρονών.

Ο σύντροφός τους στους Rolling Stones μπασίστας Bill Wyman είπε «Αυτός έφτιαξε την μπάντα, αυτός διάλεξε τα μέλη της, αυτός διάλεξε το όνομα. Διάλεξε το είδος της μουσικής που παίζαμε κανόνισε να μετέχουμε σε συναυλίες. Ήταν πολύ έξυπνος, πολύ σημαντικός και πολύ επιδραστικός και τότε σιγά σιγά άρχισε να το χάνει, τα χαράμισε όλα, τα τίναξε όλα στον αέρα.

Ο Brian Jones εκτός απ’ τους Rolling Stones είχε συμμετοχή στο “Yellow Submarine” των Beatles όπου κάνει δεύτερα φωνητικά και στο “All Along The Watchtower” στο οποίο παίζει percussion.