Η τραγουδίστρια της Jazz και των Blues Nina Simone γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1933 στο Tryon της North Carolina στις ΗΠΑ. Το πραγματικό της όνομα ήταν Eunice Kathleen Waymon. Η γκάμα της   Nina Simone εκτός από jazz και blues  περιλάμβανε κλασσική μουσική, folk, R&B, gospel και pop. Ήταν επίσης συνθέτης μουσικός και ενορχηστρωτής και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα.

Η αρχική της προτίμηση ήταν να γίνει κλασσική πιανίστας και με την βοήθεια φίλων και συγγενών γράφτηκε στο Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης, στην συνέχεια έκανε αίτηση για υποτροφία στο περίφημο Curtis Institute of Music της Φιλαδέλφεια όπου όμως την απέρριψαν, παρά την εξαιρετική audition της.  Η ίδια το απέδωσε σε φυλετική διάκριση. Πάντως το 2003 λίγες μέρες πριν το θάνατό της το Institute της απέδωσε τιμητικό πτυχίο.

Η Simone για να τα βγάλει πέρα άρχισε να δουλεύει σε night club στην Atlantic City, ως πιανίστας, τότε απέκτησε και το καλλιτεχνικό Nina Simone (εμπνευσμένο απ’ την Γαλλίδα ηθοποιό Simone Signoret) και τότε ουσιαστικά ξεκίνησε την καριέρα της σαν τραγουδίστρια.

Ηχογράφησε περί τα 40 άλμπουμ μεταξύ 1958 και 1974. Το ντεμπούτο της έγινε με το τραγούδι “Little Girl Blue” ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία της στις ΗΠΑ ήταν η διασκευή της στο τραγούδι  “I Loves You, Porgy” απ’ το “Porgy and Bess” το 1958 που μπήκε στο Top 20.

Στην συνέχεια η Nina Simone θα ηχογραφήσει τραγούδια όπως τα “Trouble in Mind” και “Nobody Knows You When You’re Down and Out” τα οποία δεν είχαν την επιτυχία του “I Loves You, Porgy”» όμως κυκλοφόρησαν σε singles και μπήκαν στα charts.

To 1964 η Simone υπέγραψε συμβόλαιο με την Philips, η θεματολογία των τραγουδιών που έγραφε, αναφέρεται σε ζητήματα φυλετικών διακρίσεων και πολιτικών δικαιωμάτων όπως τα  “Mississippi Goddam”, ”

” και “Young, Gifted and Black” ενώ θα ηχογραφήσει το “Don’t Let Me Be Misunderstood” που οι Animals θα το κάνουν επιτυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, θα ακολουθήσει η διασκευή του τραγουδιού του Screaming Jay Hawkins “I Put A Spell On You” που μπήκε στο Τοπ 30 στις ΗΠΑ. Το 1967 η Nina Simone θα φύγει απ’ την Philips για την RCA Records. To πρώτο της άλμπουμ για την νέα εταιρεία ήταν το Nina Simone Sings the Blues που περιέχει blues standards στην συνέχεια όμως θα ηχογραφήσει τραγούδια απ’ την σύγχρονη Pop/rock σκηνή και το 1968 θα κάνει επιτυχία στην Βρετανία με το  “Ain’t Got No/I Got Life” απ’ το musical ‘Hair’. To 1974 θα ηχογραφήσει το τελευταίο άλμπουμ της για την RCA και μετά για αρκετά χρόνια θα απέχει απ’ την δισκογραφία με σποραδικές εξαιρέσεις σε μικρές ανεξάρτητες εταιρείες.

Το 1987 η Nina Simone θα έχει μια μεγάλη επιτυχία στο Chart της Βρετανίας με την ηχογράφησή της απ’ το 1959 “My Baby Just Cares For Me”. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε στην Βρετανική τηλεόραση  σε διαφήμιση για το άρωμα  Chanel No. 5 και μετά απ’ αυτό μπήκε στο Top 10.

To 1995 διαγνώστηκε με «διπολική διαταραχή». Η Nina Simone πέθανε στις 21 Απριλίου 2003 στο Carry-le-Rouet στην Γαλλία.