Ο John Towner Williams γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1932 στο Floral Park της Νέας Υόρκης.

Είναι συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας. Θεωρείται και δικαίως ως ένας απ’ τους μεγαλύτερους συνθέτες μουσικής για τον κινηματογράφο, έχοντας συνθέσει μερικά απ’ τα δημοφιλέστερα αλλά ταυτόχρονα και καλύτερα μουσικά θέματα για ταινίες σε μια καριέρα που διαρκεί 6 δεκαετίες.

Ο John Williams έχει βραβευτεί με 25 Grammy Awards, 7 British Academy Film Awards, 5 Oscar και 4 χρυσές σφαίρες.  Το 2005 το American Film Institute επέλεξε την μουσική του Williams απ’ την ταινία  Star Wars, ως την καλύτερη κινηματογραφική μουσική όλων των εποχών. Το Soundtrack του Star Wars επιλέχθηκε απ’ την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την εγγραφή του στο Εθνικό μητρώο ηχογραφήσεων ως πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό έργο.

Ο John Williams έχει συνθέσει μουσική για ταινίες όπως Star Wars (όλες τις ταινίες της σειράς), Schindler’s List, Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου, Superman, E.T. ο Εξωγήινος, την σειρά ταινιών Indiana Jones, τα Home Alone 1 και 2, Τα Σαγόνια του Καρχαρία (Jaws) 1 και 2, τις δύο πρώτες ταινίες Jurassic Park, το Hook και τις τρείς πρώτες ταινίες Harry Potter. Έχει επίσης συνθέσει κλασσικά κονσέρτα, μουσική για ορχήστρα, υπήρξε ο κύριος διευθυντής της ορχήστρας Boston Pop μεταξύ 1980 και 1993. Έχει βραβευτεί με το AFI Life Achievement Award το 2016.

Ότι και να γράψει κανείς για τον καταπληκτικό αυτόν δημιουργό είναι σίγουρο ότι θα τον αδικήσει. Καλύτερα να ακούσουμε μερικά απ’ τα μουσικά θέματα που έγραψε: