Ο Leslie West γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 22 Οκτωβρίου 1945. H μουσική του καριέρα ξεκίνησε με τους Vagrants με τους οποίους είχαν δύο μικρές επιτυχίες το 1966 με το “I Can’t Make a Friend” και με την διασκευή στο “Respect” του Otis Redding το 1967.

Η συνέχεια έγινε με την συνεργασία του Felix Pappalardi που είχε κάνει την παραγωγή σε κάποια τραγούδια των Vagrants αλλά και στο άλμπουμ ‘Disraeli Gears’ των Cream.

Ο West κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό προσωπικό άλμπουμ που είχε τίτλο “Mountain”.  O τίτλος του προσωπικού άλμπουμ του Leslie West έγινε και ο τίτλος του συγκροτήματος που δημιούργησε ο West με τον ίδιο στην κιθάρα τον Pappalardi στο μπάσο και με την συνεργασία των Steve Knight στα keyboards και του N. D. Smart στα ντραμς.

Ουσιαστικά οι Mountain έκαναν το ντεμπούτο τους στο Woodstock.  Αμέσως μετά ο κολλητός φίλος του West, Corky Laing αντικατέστησε τον Smart στα ντραμς.

To άλμπουμ με τίτλο ‘Climbing’ που ακολούθησε την εμφάνιση στο Woodstock περιείχε και την μεγαλύτερη και εμβληματική τους δημιουργία το “Mississippi Queen”. Ένα εκπληκτικό southern boogie κομμάτι μόλις δυόμιση λεπτών που οδηγείται από το γιγαντιαίο riff της κιθάρας του Leslie West. Το “Mississippi Queen” κυκλοφόρησε και σαν single φτάνοντας μέχρι το No.21 ενώ το άλμπουμ πήγε μέχρι το No.17.

H συνέχεια έγινε με το άλμπουμ “Nantucket Sleighride” που ήταν εξ’ ίσου επιτυχημένο με το προηγούμενο για να κλείσει ουσιαστικά το κεφάλαιο Mountain με το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο “Flowers Of Evil” που είναι μισό στούντιο και μισό live. O Pappalardi αποχώρησε απ’ το γκρουπ και έτσι τέλειωσαν και οι Mountain.

To επόμενο βήμα του West έγινε σε συνεργασία με τον Jack Bruce και την δημιουργία του super trio των West, Bruce and Laing  που κυκλοφόρησαν μόλις δύο στούντιο άλμπουμ το ‘Why Dontcha’ και  ‘Whatever Turns You On’ και διαλύθηκαν πριν την κυκλοφορία του live άλμπουμ ‘Alive and Kickin’’.

To 1974 o West με τους Pappalardi, Alan Schwartherg στα ντραμς και Bob Mann στα keyboards ξαναδημιούργησαν τους Mountain, ηχογράφησαν το διπλό live άλμπουμ ‘Twin Peaks΄και το στούντιο άλμπουμ, Avalanche που έγινε με τους West, Pappalardi, Laing και Knight. Μετά οι Mountain ξαναδιαλύθηκαν και ο West σχημάτισε τους Leslie West Band, που κυκλοφόρησαν το ‘The Great Fatsby’ τον Απρίλιο του 1975 με την συμμετοχή του Mick Jagger και στην συνέχεια το ‘The Leslie West Band’ το 1976 με τον Mick Jones, που αργότερα έγινε μέλος των Foreigner. Το 1985 ξανασχηματίζει τους Mountain με τον Laing και τον μπασίστα Mark Clarke στην θέση του Pappalardi που είχε πεθάνει το 1983 και κυκλοφορεί το ‘Go for Your Life’ τον Μάρτιο του 1985. Πάλι διάλυση για τους Mountain και ο West με την συνεργασία του Jack Bruce κυκλοφορεί το άλμπουμ ‘Theme’ το 1988. Το 1989 βγάζει το Alligator, και το 1994 το Dodgin’ the Dirt. Το 1994, ο West και ο Laing συνεργάζονται με τον μπασίστα των Jimi Hendrix Experience, Noel Redding για μια ακόμη εκδοχή ηχογραφώντας δύο κομμάτια για την συλλογή ‘Over the Top’. Το σόλο άλμπουμ ‘As Phat as It Gets’ ακολουθεί το 1999. Μετά έρχεται το ‘Guitarded’ και στην συνέχεια δύο blues άλμπουμ το ‘Got Blooze’ το 2005 και το 2006 το ‘Blue Me’.

Τον Ιούνιο του 2011 ο West έχασε το ένα πόδι του εξ’ αιτίας του διαβήτη αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κυκλοφορήσει το άλμπουμ Unusual Suspects με καλεσμένους τους κιθαρίστες  Billy Gibbons, Slash, Zakk Wylde, Joe Bonamassa, και Steve Lukather μόλις τρείς μήνες μετά τον Σεπτέμβριο του 2011.

Το 2013 κυκλοφόρησε το ‘Still Climbing’ και το 2015 το ‘Soundcheck’.

Ο δημιουργός της μεγάλης επιτυχίας του Classic Rock “Mississippi Queen”, o κιθαρίστας και τραγουδιστής Leslie West άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Δεκεμβρίου 2020 μετά από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Palm Coast της Florida. Ο θάνατός του έγινε γνωστός σήμερα.

Η “Mississippi Queen” είναι πιά μόνη.