Μια κωμόπολη 12000 κατοίκων στις όχθες του Tennessee River στην πολιτεία της Alabama.

Μια μικρή πόλη διάσημη όμως για τον ήχο της. Κύριος υπεύθυνος ο ιδρυτής των Fame Studios κύριος  Rick Hall.  Τα πρώτα FAME στούντιο εγκαταστάθηκαν  σε μια παλιά καπναποθήκη στις αρχές του 60.

Ποια ήταν η πρώτη έπιτυχία που έγινε εκεί? Το περίφημο You Better Move On με τον Arthur Alexander ένα τραγούδι που είπαν λίγο μετά και οι Rolling Stones. Το τραγούδι έγινε επιτυχία στις ΗΠΑ και ο Hall χρησιμοποίησε τα λεφτά που κέρδισε για να φτιάξει καινούργια Studio στην   Avalon Avenue στο Muscle Shoals και το 1963, ο  Hall ηχογράφησε στα καινούργια στούντιο την επιτυχία του  Jimmy Hughes το τραγούδι  “Steal Away.”

Οι επιτυχίες αυτές έφεραν περισσότερους μουσικούς στο στούντιο με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την Etta James, που ηχογράφησε εδώ την περίφημη επιτυχία της “Tell Mama” που ήταν σύνθεση του Clarence Carter, ο Joe Tex ηχογράφησε στο FAME τον χρυσό του δίσκο “Hold On To What You’ve Got”. Ακολούθησε ο περίφημος παραγωγός της Atlantic Records Jerry Wexler που έφερε εδώ την Lady Soul Aretha Franklin και τον Wilson Pickett. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε οτι ένας απ’ τους μόνιμους κιθαρίστες των studio ήταν ο περίφημος Duanne Allman. O Pickett ηχογράφησε τις επιτυχίες  “Mustang Sally”, “Funky Broadway”, “Land of 1000 Dances” και την διασκευή στο περίφημο “Hey Jude” των Beatles.

H Aretha Franklin που ήταν επί 4 χρόνια στην Columbia χωρίς επιτυχία, ηχογράφησε την πρώτη μεγάλη της επιτυχία το “I Never Loved A Man” μαζί με το “Do Right Woman”. Το album της κέρδισε το Grammy για τον δίσκο της χρονιάς.

Ο Otis Redding έφερε στο στούντιο τον Arthur Conley που ηχογράφησε την σύνθεση του Redding το “Sweet Soul Music“. Λίγο καιρό αργότερα ο ίδιος ο Redding ηχογράφησε έναν απ’ τους τελευταίους δίσκους του με τίτλο “You Left The Water Running”.

Στο μεταξύ όμως η περίφημη rhythm Section του FAME Studio γνωστή και ως Swampers που την αποτελούσαν οι Barry Beckett (πλήκτρα), Roger Hawkins (drums), Jimmy Johnson (κιθάρα) και David Hood (μπάσο) έφυγε και  δημιούργησε το δικό της Studio με την επωνυμία Muscle Shoals Sound Studio.

Μεγάλος αριθμός μουσικών ήρθαν στο νέο στούντιο και ηχογράφησαν τραγούδια ή albums.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα : το “Take a Letter, Maria” του R.B. Greaves τον Αύγουστο του 1969 που έφτασε στο νo 2 του Αμερικάνικου Top 100.

Τον Δεκέμβριο του 1969 οι Rolling Stones ηχογράφησαν το “Brown Sugar” που έφτασε στο no. 1 και το “Wild Horses” που πήγε μέχρι το 28. Και τα δύο τραγούδια υπάρχουν στο εκπληκτικό album “Sticky Fingers”.

Οι Staples Singers ηχογράφησαν το “I’ll Take You There” που κι αυτό πήγε στην κορυφή των αμερικάνικων Charts.

Ο Paul Simon ηχογράφησε τα “Kodachrome” και “Loves Me Like a Rock”. Ο Rod Stewart έκανε το πολύ πετυχημένο album του ‘Atlantic Crossing” και ο Art Garfunkel το “Breakaway”.

Εδώ ηχογράφησαν επίσης ο Cat Stevens, o Bob Seger, o Dr. Hook and The Medicine Show, o Bob Dylan και φυσικά οι “τοπικοί”  Lynyrd Skynyrd. Οι ηχογραφήσεις των Lynyrd Skynyrd καταγράφονται στο album Skynyrd’s First: The Complete Muscle Shoals Album που περιέχει εκπληκτικά τραγούδια όπως τα “Free Bird”, “Gimme Three Steps”, και “Simple Man”.

Εάν νομίζεται ότι κάπου εδώ τελειώνει η ιστορία του Muscle Shoals Sound Studio μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε καθώς εδώ ηχογράφησαν  οι Black Keys  το album Brothers που κέρδισε το Grammy το 2011.

Φυσικά ούτε τα FAME Studios σταμάτησαν να παράγουν αλλά έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην μουσική country.

Όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς από την ιστορία των Muscle Shoals Studios, ο ρόλος που έπαιξαν στην εξέλιξη της Rock μουσικής ήταν καθοριστικός, όχι μόνο γιατί κάποιοι μουσικοί έκαναν επιτυχίες αλλά γιατί σε μια εποχή αλλά και σε μια περιοχή με έντονες φυλετικές διακρίσεις κατάφεραν να φέρουν κοντά ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα και κουλτούρα και να παράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο που ονομάστηκε The Muscle Shoals Sound.