Ένας απ’ τους πλέον χαρισματικούς κιθαρίστες των 80’ς και απ’ τους ελάχιστους που δεν αντέγραφαν τον μύθο της εποχής Eddie Van Halen. Ο Randy Rhoads γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1956 στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια και έπαιζε κιθάρα πριν ακόμη κλείσει τα 10 χρόνια του. Στο γυμνάσιο έπαιζε σε σχολικά γκρουπ με επιρροές από Alice Cooper, Mountain και Led Zeppelin. Στα μέσα των 70’ς δημιούργησε τους Quiet Riot οι οποίοι όμως παρά την επιτυχία τους στα clubs του L.A. δεν κατάφεραν να υπογράψουν συμβόλαιο με εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν τα albums Quiet Riot I (1977) και Quiet Riot II (1978) στην Ιαπωνία.

Μετά απ’ την αποτυχία να υπογράψουν με αμερικάνικη εταιρεία ο Randy Rhoads έψαξε για δουλειά στον συγκρότημα που δημιουργούσε ο Ozzy Osbourne. Οι φήμες λένε οτι προσελήφθη στο γκρουπ πριν καλά-καλά ακούσουν τι έπαιζε γιατί ο Ozzy θεώρησε οτι ταίριαζε η εμφάνισή του.

Με τον Ozzy ο Randy ηχογράφησε το album Blizzard of Ozz (1980) το οποίο θεωρείται ένα απ’ τα κορυφαία albums του Hard Rock κατά μεγάλο μέρος εξ’ αιτίας της εκπληκτικής κιθάρας του Randy Rhoads. Το Diary of a Madman ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα η δουλειά του Randy είναι απίστευτη. Η αναγνώριση ήρθε με τον τίτλο του Καλύτερου Νέου Κιθαρίστα απ’ το περιοδικό Guitar Player.

Δυστυχώς αυτό ήταν το τελευταίο studio album καθώς στις 19 Μαρτίου 1982 ο Randy Rhoads σκοτώθηκε σε ένα περίεργο αεροπορικό ατύχημα στο Leesburg της Florida μαζί με άλλα 2 άτομα σ’ ένα μονοκινητήριο Beechcraft F35. Το εντυπωσιακό είναι οτι ο Rhoads φοβόταν τις πτήσεις.

ο Randy Rhoads ψηφίστηκε ως :

Μεγαλύτερο Νέο Ταλέντο απ’ τους αναγνώστες του Guitar Player magazine τον Δεκέμβριο του 1981
Καλύτερος Heavy Metal Κιθαρίστας απ’ τους αναγνώστες του Sounds magazine τον Δεκέμβριο του 1981
Είναι στην 36η θέση του Rolling Stone Magazine με τους 100 Καλύτερους Κιθαρίστες.
Είναι στην 4η θέση του Guitar World Magazine με τους 100 Καλύτερους Heavy Metal Κιθαρίστες.

Ακούστε το μικρό αφιέρωμα στον Randy Rhoads.