Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1943 στο Port Arthur του Texas. Θεωρείται η μεγαλύτερη rock τραγουδίστρια των 60’ς και σίγουρα ήταν μια μεγάλη τραγουδίστρια των blues.

H Janis έγινε κατ’ αρχήν γνωστή ως η τραγουδίστρια του συγκροτήματος Big Brother & the Holding Company απ’ το San Francisco, . Στα τέλη των 1960’ς έφυγε απ’ το συγκρότημα για να κάνει μια καριέρα, αρκετά πετυχημένη, μικρή δυστυχώς,

Παρ’ όλο που το υλικό που της έδιναν δεν ήταν πάντα το καλύτερο και οι μουσικοί που την συνόδευαν δεν ήταν πάντα πρώτης κλάσης, η Janis έκανε μερικές απ’ τις πλέον αξιομνημόνευτες ερμηνείες της εποχής της.

Μεγάλωσε στην μικρή πόλη του Port Arthur το 1966 μετακόμισε στην Καλιφόρνια και συμμετείχε στους Big Brother & The Holding Co. Και αποτέλεσε τον βασικό λόγο που το γκρουπ έκανε επιτυχία, φτάνοντας μέχρι το Νο.1 to 1968 με το άλμπουμ Cheap Thrills που περιλάμβανε ορισμένα κομμάτια όπως το συγκλονιστικό “Summertime”, την εκπληκτική διασκευή στο “Piece of My Heart” της Erma Franklin και το ανεπανάληπτο “Ball and Chain” της Big Mama Thornton

Μετά η Janis άφησε τους Big Brother & The Holding Co. και ξεκίνησε solo καριέρα. Κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο ‘I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!’ που περιλαμβάνει ένα απ’ τα χαρακτηριστικότερα τραγούδια της το  “Try (Just a Little Bit Harder)”. Ακολούθησε το πιο πετυχημένο καλλιτεχνικά και εμπορικά άλμπουμ της με τον τίτλο ‘Pearl’ με το συγκρότημα Full Tilt Boogie Band με τα “Mercedes Benz”, “Get It While You Can” και την εκπληκτική διασκευή του τραγουδιού του Kris Kristofferson “Me and Bobby McGee”.

H Joplin ζούσε στην κόψη του ξυραφιού τυραννισμένη απ’ τον εθισμό της στα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό και τις άστατες προσωπικές της σχέσεις. Ένα  overdose ηρωίνης έβαλε τέλος στην ζωή της στις 4 Οκτωβρίου 1970 στο Los Angeles.

Μετά τον θάνατό της  το single “Me and Bobby McGee” έφτασε στο Νο.1 U.S. Billboard Hot 100 το 1971.

H επίδραση της Janis Joplin στην rock ήταν δυσανάλογα μεγάλη με την μικρή διαδρομή της, όμως ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με την συγκλονιστική παρουσία της. Καλλιτέχνες όπως η Florence Welch of Florence and the Machine, η μεγάλη Stevie Nicks και η P!nk είναι μόνο μερικές απ’ τις τραγουδίστριες που αναφέρουν την Janis σαν μεγάλη επιρροή στην πορεία τους.

Το 1995, η Joplin εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2005, έλαβε το Grammy Lifetime Achievement Award και στις 4 Νοεμβρίου 2013 η Janis τιμήθηκε με το δικό της αστέρι στο περίφημο Hollywood Walk of Fame.