Are You Experienced

Axis Bold As Love

Electric Ladyland

Band Of Gypsies

ο Jimi Hendrix γεννήθηκε στο Seattle των ΗΠΑ στις 27 Νοεμβρίου 1942.

Όπως λέει το All Music Guide στην βιογραφία του  Hendrix “κατά την διάρκεια της τετράχρονης βασιλείας του ο Hendrix επέκτεινε το λεξικό της ηλεκτρικής ρόκ κιθάρας περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλον πριν απ’ αυτόν ή μετά “.

Όταν έγινε γνωστός το 1967 ήταν σαν να έπεσε από άλλο πλανήτη. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Jimi Hendrix είχε μια μακρά θητεία σαν κιθαρίστας σε διάφορους R&B καλλιτέχνες όπως ο Little Richard, οι Isley Brothers και ο King Curtis στο συγκρότημα του οποίου ήταν αναπληρωματικός κιθαρίστας!!!!

Οι καλλιτέχνες αυτοί δεν μπορούσαν να δεχθούν να τους κλέβει τα “φώτα” με τα σόλο του, γι αυτό και ο ρόλος που του έδιναν συνήθως ήταν συνοδευτικός, πράγμα που δεν τον βοηθούσε ν’ αναπτυχθεί γι’ αυτό κι αποφάσισε να φύγει.

Άρχισε να παίζει σε διάφορα κλαμπ στην Νέα Υόρκη και σ’ ένα τέτοιο κλαμπ τον ανακάλυψε ο μπασίστας των Animals, Chas Chandler. O Chandler που ήθελε να ξεκινήσει καριέρα σαν παραγωγός ,του πρότεινε να τον πάρει στο Λονδίνο και να ηχογραφήσει album.

Έτσι στις αρχές του 1967 μαζί με τον Mitch Mitchell στα drums και τον Noel Redding στο μπάσο (οι φήμες λένε οτι ο Hendrix τον προσέλαβε γιατί εντυπωσιάστηκε από τα μαλλιά του) δημιούργησαν τους Jimi Hendrix Experience. Ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο “Are You Experienced?” κυκλοφορεί τον Αύγουστο του 1967 και περιέχει διαμάντια όπως τα “Foxey Lady”, “Purple Haze”, “Manic Depression”, “Hey Joe”, “Fire” και “The Wind Cries Mary”. Ο Jimi γίνεται superstar απ’ την μια στιγμή στην άλλη καθώς τα “Hey Joe”, “Purple Haze” και “The Wind Cries Mary” μπαίνουν στο βρετανικό Top Ten. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το “Are You Experienced?” γίνεται μεγάλη εμπορική επιτυχία καθώς η εμφάνιση του Hendrix στο Monterey Pop Festival τον Ιούνιο του 1967 είναι παραπάνω από εντυπωσιακή και πυροδοτεί τις πωλήσεις του δίσκου.

Το “Are you Experienced” είναι ψυχεδέλεια στην πιο εκλεκτική της μορφή που ενσωματώνει soul, pop, R&B, blues και Dylan με ότι πιο πρωτοποριακή επιρροή στην κιθάρα υπήρχε, από τον Clapton, τον Beck και τον Townsend. Ένα αριστούργημα.

Τo επόμενο album του Hendrix ήταν το Axis: Bold as Love που περιέχει τα “Castles Made of Sand”, “Spanish Castle Magic”,το jazzy “If 6 Was 9”, “One Rainy Wish” και την αριστουργηματική μπαλάντα “Little Wing”

Στην ηχογράφηση του επόμενου και τελευταίου studio album “Electric Ladyland” συμμετέχουν οι Al Kooper (όργανο,πιάνο) , Mike Mandel( πιάνο), Dave Mason (Ακουστική κιθάρα, φωνή), Buddy Miles (ντραμς), Fred Smith (σαξόφωνο), το γυναικείο συγκρότημα “The Sweet Inspirations” φωνητικά, ο Steve Winwood (όργανο) και ο Chris Wood (φλάουτο). Στο album περιέχονται 2 από τα καταπληκτικότερα τραγούδια στην δισκογραφία του Hendrix: η εκτέλεση του τραγουδιού του Dylan “All Along The Watchtower” μάλλον στην καλύτερη μέχρι και σήμερα εκδοχή της και ίσως η καλύτερη στιγμή του Hendrix το “Voodoo Child (Slight Return)”. Ακόμη στο album υπάρχουν τα “Crosstown Traffic”, ”Rainy Day, Dream Away” και “Gypsy Eyes”

Αυτά ήταν τα 3 μοναδικά studio albums που ηχογράφησε και ολοκληρώθηκαν από τον Hendrix όσο ζούσε μαζί με το Live “Band Of Gypsys”.

Στο Band of Gypsys δεν υπάρχουν πια οι Redding και Mitchell και την θέση τους έχουν πάρει ο Billy Cox στο μπάσο και ο Buddy Miles στα drums. Αυτό που καταγράφεται στον δίσκο, είναι από δύο παραστάσεις του Hendrix στο Fillmore East στις 31 Δεκεμβρίου 1969 και 1 Ιανουαρίου 1970. Τα πάντα λειτουργούν τέλεια σ’ αυτές τις παραστάσεις. Το παίξιμο του Hendrix είναι ανεπανάληπτο. Τα κομμάτια είναι καινούργια και είναι το ένα καλύτερο απ’ τ’ άλλο. Ξεχωρίζουν τα “Power To Love”, “Message to Love”, “Who Knows” και “Changes” αλλά εκείνο που πραγματικά δείχνει τις απίστευτες ικανότητες του Jimi στο να χειρίζεται την ανάποδη Fender Stratocaster ταυτόχρονα με διάφορα πετάλια και fuzz box είναι το σχεδόν 13λεπτο “Machine Gun”.

Φυσικά η δισκογραφία του Hendrix δεν τελείωσε σ’ αυτά τα albums αλλά κυκλοφόρησαν πάρα πολλά albums που περιέχουν διάφορες ηχογραφήσεις του Hendrix που δεν είχαν φτάσει στο τελικό μιξάρισμα. Η καλύτερη συλλογή απ’ αυτές έχει τίτλο “The First Rays Of The New Rising Sun” και περιέχει αξιόλογα κομμάτια όπως τα “Freedom,” “Izabella,” “Angel”, “Dolly Dagger”, “Belly Button Window”, “Room Full of Mirrors” και “Hey Baby”.