Ο Samuel Gene Maghett γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1937, στην Grenada County στο Mississippi των ΗΠΑ.

Έγινε γνωστός σαν Magic Sam όταν ο μπασίστας και παιδικός φίλος του Mack Thompson έκανε ένα λογοπαίγνιο με το επώνυμό του παραφράζοντας το Maghett σε Magic.

O Magic Sam έμαθε να παίζει Blues ακούγοντας δίσκους των Muddy Waters και Little Walter. Σε ηλικία 19 χρονών ο Magic Sam μετακόμισε στο Chicago το 1956 και έκλεισε συμβόλαιο με την Cobra Records και κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το “All Your Love” το 1957. Το χαρακτηριστικό παίξιμο της κιθάρας με τρέμολο τον έκανε να ξεχωρίζει και του εξασφάλιζαν δουλειά σε clubs.

Μαζί με τους  Otis Rush και Buddy Guy που ήταν επίσης καλλιτέχνες της Cobra δημιούργησαν αυτό ονομάστηκε Westside Sound και έστελναν το μήνυμα για ένα νέο είδος στα Blues.

To 1959 κυκλοφόρησε το “Easy Baby” χωρίς επιτυχία. Το 1964 όμως με το σινγκλάκι “Feelin’ Good (We’re Gonna Boogie)” κέρδισε το κοινό έκανε πετυχημένες περιοδείες στις ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία και υπέγραψε συμβόλαιο με την Delmark Records το 1967.

Στην Delmark ηχογράφησε τα άλμπουμ West Side Soul και Black Magic ενώ η συμμετοχή του στο Ann Arbor Blues Festival το 1969 του έδωσε διεθνή αναγνώριση. Δυστυχώς όμως το νήμα της ζωής του κόπηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς από ανακοπή της καρδιάς.

To στυλ της κιθάρας του και τα τραγούδια του επηρέασαν και ενέπνευσαν πολλούς μουσικούς των blues. O θρυλικός Willie Dixon είχε μόνο επαίνους για το παίξιμό του στην κιθάρα, που όπως είπε ήταν «κάτι το άλλο».