Ο αυτοδίδακτος κιθαρίστας Harvey Mandel γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1945 στο Detroit, αλλά μεγάλωσε στο Chicago.

O Harvey “The Snake” Mandel είχε την δική του συνεισφορά σαν μουσικός νεωτεριστής με την εφαρμογή του χτυπήματος στα τάστα με τα δύο χέρια, όπως επίσης του sustain και του feedback στην κιθάρα ήδη απ’ τα μέσα των 60’ς.

Το ιδίωμα που αγάπησε και υπηρέτησε ήταν το blues. Συνεργάστηκε κι έπαιξε κιθάρα με τους πάντες απ’ τον Charlie Musselwhite  που το έδωσε το παρατσούκλι “the snake”, τους Canned Heat και τον Jimmy Witherspoon μέχρι τον Bob Dylan, τον John Mayall και τους Rolling Stones.

Παρά την αγάπη του για τα blues δεν είχε κανένα πρόβλημα να παίξει Jazz, Funk, Pop, Rock, Psychedelia αλλά και surf.

Στους Canned Heat αντικατέστησε για λίγο τον Henry Vestine  και συμμετείχε μαζί τους στο περίφημο φεστιβάλ του Woodstock και στην συνέχεια ηχογράφησε μαζί τους τα άλμπουμ  Future Blues και Historical Figures and Ancient Heads.

Μετά συνεργάστηκε με τον John Mayall στα εξαιρετικά USA Union και Back to the Roots.

Me τους Rolling Stones ηχογράφησε δύο τραγούδια τα “Hot Stuff” και “Memory Motel” απ’ το άλμπουμ ‘Black and Blue’ όταν ο Mick Taylor έφυγε απ’ τους Stones.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα δούλεψε σαν session μουσικός, ενώ μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας το 2011 που ξεπεράστηκε το 2014 επέστρεψε στην δισκογραφική δουλειά μέχρι και σήμερα.

Πάρτε μια ιδέα απ’ τον ευρηματικό κιθαρίστα.