Στις 23 Σεπτεμβρίου 1939 γεννήθηκε στο Ozark του Arkansas στις ΗΠΑ ο Roy Buchanan ένας απ’ τους καλύτερους αλλά δυστυχώς υποτιμημένους κιθαρίστες του Blues Rock. Επηρέασε κιθαρίστες όπως ο Jeff Beck, o Robbie Robertson και ο Billy Gibbons των ΖΖ Top.

O Roy Buchanan ξεκίνησε σε ηλικία 15 ετών με τον μπλουζίστα Johnny Otis, και συνέχισε με τους  Jimmy Nolen, Pete Lewis και Johnny “Guitar” Watson.  Δούλεψε αρχικά με τον θρύλο Dale Hawkins (Suzie Q), ενώ στις αρχές των 60’ς μετακόμισε στον Καναδά που άρχισε να δουλεύει στην μπάντα του τραγουδιστή Ronnie Hawkins. Εκεί άρχισε να διδάσκει κιθάρα στον μπασίστα του γκρουπ, που αργότερα άφησε το μπάσο και έγινε κιθαρίστας στους Band. Ήταν ο Robbie Robertson.

H φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται μετά από επαίνους απ’ τους John Lennon και Eric Clapton με αποτέλεσμα να δεχτεί πρόταση να συμμετέχει στους Rolling Stones (την οποία απέρριψε).

Το 1971 ένα τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ τον ονόμασε «ο καλύτερος άγνωστος κιθαρίστας στον κόσμο» και μετά από λίγο η εταιρεία Polydor του προσέφερε συμβόλαιο.  Έτσι όλη την δεκαετία των 70’ς κυκλοφορούσε σόλο άλμπουμ. Μετακόμισε στην Atlantic μέχρι που η εταιρεία τον πίεσε να ηχογραφήσει πιο εμπορική μουσική. Έτσι σταμάτησε απ’ το 1981 ως το 1985 να ασχολείται με την μουσική. Το 1985 η εταιρεία Alligator τον έπεισε να αρχίσει να ηχογραφεί πάλι.

Παρ’ όλο που ποτέ δεν έγινε star θεωρείται απ’ τους πρωτοπόρους του λεγόμενου ήχου της Telecaster. Κυκλοφόρησε 15 solo άλμπουμ. Κομμάτια του που ξεχωρίζουν είναι το εκπληκτικό “After Hours” και τα εξαιρετικά “The Messiah Will Come Again”, “Pete’s Blues” και “Sweet Dreams”.  Δυστυχώς ο Roy Buchanan αυτοκτόνησε στις 14 Αυγούστου 1988. Βρείτε και ακούστε τα άλμπουμ του, αξίζει τον κόπο.