Το Αυστραλέζικο συγκρότημα AC/DC δημιουργήθηκαν στο Sydney το 1973 απ’ τους γεννημένους στην Γλασκώβη της Σκωτίας αδελφούς Malcolm και Angus Young.

Ο μεγάλος αδελφός του George ήταν μέλος του συγκροτήματος των Easybeats που έκανε τεράστια επιτυχία το 1966 με το τραγούδι “Friday On My Mind”.  Αυτό παρακίνησε τους δύο μικρότερους, Angus και Malcolm να μάθουν κιθάρα και γοητεύτηκαν απ’ τον Muddy Waters και τον Chuck Berry αλλά και απ’ τους Rolling Stones και τους Who.

Έτσι στις αρχές των 70’ς τα δυο αδέλφια έφτιαξαν το δικό τους γκρουπ που το ονόμασαν AC/DC.  O Angus ως ο μικρότερος έκανε πρόβες φορώντας τα ρούχα του σχολείου που ήταν το καπελάκι, το άσπρο πουκάμισο με την γραβάτα, το σχολικό σακάκι και τα κοντά παντελόνια. Το ντύσιμο αυτό άρεσε τόσο που το φόρεσε επί σκηνής και έγινε το σήμα κατατεθέν του Angus, μαζί με την Gibson SG κιθάρα που δεν την έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Οι αδελφοί Young δεν ακολούθησαν την μόδα των 70’ς με την Prog Rock ή την Disco και έμεινα προσηλωμένοι στον καθαρό ακατέργαστο ήχο της Rock. Όταν στο σχήμα προστέθηκε ο τραγουδιστής Bon Scott οι AC/DC κυριάρχησαν πρώτα στην Αυστραλία και μετά σιγά σιγά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Παρ’ όλο που ο Bon Scott πέθανε από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο αντικαταστάτης του Brian Johnson αποδείχτηκε εξ’ ίσου καλός αν όχι καλύτερος. Το αποτέλεσμα ήταν αμέσως μετά τον χαμό του Scott να βγάλουν το καλύτερο αλλά και εμπορικότερο  άλμπουμ τους το ‘Back in Black’ με τραγηγουδιστή τον Brian Johnson.

Όλα γύρω αλλάζουν αλλά όχι ο ήχος των AC/DC που είναι βασισμένος στον ήχο της κιθάρας του Angus και του Malcolm οδηγεί τα πράγματα εκεί που τα οδηγούσε απ’ την αρχή της πορείας του γκρουπ στο σκληρό αδιαπραγμάτευτο ροκ.

Η σκηνική παρουσία του Angus είναι τόσο χαρακτηριστική με το ανεβοκατέβασμα του κεφαλιού στον ρυθμό της μουσικής, τον βηματισμό αλά Chuck Berry, ή το τρέξιμο και τα ακροβατικά  ή το striptease που τον αφήνει μόνο με το κοντό παντελονάκι επι σκηνής  που δεν μπορεί παρά το βλέμμα σου να μείνει κολλημένο επάνω του.

O Malcolm ήταν με τους AC/DC μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2014, όταν και ανακοίνωσε οτι φεύγει απ’ το γκρουπ για λόγους υγείας. Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 πέθανε.

Η αλήθεια είναι οτι πολλά απ’ τα μέλη του γκρουπ, όπως οι Phill Rudd, Cliff Williams και ο τραγουδιστής Brian Johnson έφυγαν απ’ το συγκρότημα μετά απ’ το άλμπουμ ‘Rock or Bust’.

Όμως τον Σεπτέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε επίσημα η επιστροφή τους στο συγκρότημα και μαζί με τον Stevie Young (ανηψιός του Angus) που αντικατέστησε τον Malcolm  στην ρυθμική κιθάρα κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2020 το άλμπουμ  ‘PWR/UP’ που όπως ανακοίνωσε οι Angus Young είναι αφιερωμένο στον Malcolm Young, όπως το ‘Back in Black’ ήταν αφιερωμένο στον Bon Scott.

Ο ήχος του Angus και των AC/DC επηρέασε τους Guns N’ Roses τους Buckcherry, τους Nashville Pussy, τους Wolfmother, τους Krokus, τους Twisted Sister, τους Def Leppard και πολλούς ακόμη.

Οι AC/DC είναι απ’ τα πλέον επιτυχημένα rock συγκροτήματα όλων των εποχών με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια άλμπουμ μόνον στις ΗΠΑ, ενώ το ‘Back In Bl;ack’ άλμπουμ έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα στην Αμερική.

Αρκετά τραγούδια τους έχουν χρησιμοποιηθεί για να επενδύσουν μουσικά ταινίες, όπως το “Big Gun” στην ταινία με τον Arnold Schwarzenegger ‘Last Action Hero’, η το soundtrack της ταινίας ‘Iron Man 2’ που αποτελείται αποκλειστικά από δικές τους επιτυχίες, όπως τα “Thunderstruck”, “Shoot To Thrill”, “Rock ‘n Roll Damnation”, “If You Want Blood (You’ve Got It)”, “Back In Black” και άλλα. Το ίδιο έγινε και με την ταινία του Stephen King ‘Maximum Overdrive’ για την οποία οι AC/DC έφτιαξαν το άλμπουμ ‘Who Made Who’ που περιλαμβάνει το ομώνυμο τραγούδι και τις επιτυχίες τους “You Shook Me All Night Long” και “Hells Bells” απ’ το Back in Black, “For Those About to Rock (We Salute You)” απ’ το ομώνυμο άλμπουμ και άλλα.

Οι AC/DC είναι ακόμη εδώ και είναι δυνατοί.