Θα έλεγα πως το αγαπημένο μου είδος soul είναι η soul της STAX

Η Stax είναι μια εταιρεία δίσκων (τι πάω και θυμάμαι τώρα ε, βέβαια κυκλοφορούν ακόμη βινύλια για τους ρέκτες του είδους αλλά τα πάντα πλέον είναι ψηφιακά) που στις αρχές των 60’ς έβαλε το στίγμα της στην μουσική και ιδίως στην soul μουσική.
Για να πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή η STAX ξεκίνησε από τον Jim Stewart σαν Satellite Records, στο Memphis το 1957 και αρχικά λειτουργούσε σ’ ένα γκαράζ. Το 1958 η αδελφή του Stewart η Estelle Axton αποφάσισε να συμμετέχει στην εταιρεία βάζοντας υποθήκη το σπίτι της και πήρε δάνειο που χρησίμευσε και στη αγορά μίας μονοφωνικής κονσόλας ηχογράφησης Ampex 350.

Ο Jim Stewart με την αδελφή του Estelle Axton
Η εταιρεία έφτιαξε ένα μικρό στούντιο στο Brunswick του Tennessee και άρχισε να ηχογραφεί R&B καλλιτέχνες και ο πρώτος δίσκος που κυκλοφόρησε ήταν το τραγούδι Fool in Love απ’ τους Veltones.
Κατά την περιοδεία που έκανε ο Stewart προκειμένου να προωθήσει τον δίσκο συναντήθηκε στο Μέμφις με έναν τοπικό DJ και τραγουδιστή τον Rufus Thomas. Η συνάντηση αυτή ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της εταιρείας, καθώς το 1960 ο Stewart αποφάσισε να εγκατασταθεί η εταιρεία στο Memphis και μάλιστα σ’ ένα παλιό κινηματογράφο το Capitol Theater. Εκεί έγινε και η πρώτη ηχογράφηση του Rufus Thomas και της κόρης του Carla. Το τραγούδι “Cause I Love You” που κυκλοφόρησε απ’ τους Rufus & Carla έκανε σημαντική τοπική επιτυχία και η Atlantic Records ανέλαβε να το κυκλοφορήσει σ’ όλη την Αμερική.
Το 1961 αποφασίστηκε η μετονομασία της Satellite σε STAX από τα δύο πρώτα γράμματα των επωνύμων των δύο ιδιοκτητών (Stewart – Axton)

Μεταξύ των καλλιτεχνών που ηχογράφησαν για την Stax Records στα 60ς εκτός απ’ τους Rufus & Carla Thomas, ήταν οι Booker T. & the MGs (που εκτός από τις δικές του ηχογραφήσεις ήταν και η μπάντα της Stax και οι περισσότερες ηχογραφήσεις άλλων καλλιτεχνών έχουν τους Booker T. & the MGs σαν rhythm section), το θρυλικό ντουέτο Sam and Dave, ο Johnnie Taylor, ο Albert King, o Eddie Floyd και ο αξεπέραστος Otis Redding. Ο θάνατος του Redding το 1967 σηματοδότησε και το τέλος της 1ης εποχής της Stax. Στην συνέχεια μια νέα σοδειά καλλιτεχνών πλαισιώνει την εταιρεία μεταξύ των οποίων ο Isaac Hayes, οι Staples Singers και οι Dramatics.
Η Stax Records είναι σημαντική για την αμερικανική μουσική ιστορία, καθώς είναι μια απ’ τις δημοφιλέστερες δισκογραφικές εταιρείες όλων των εποχών και σ’ ότι αφορά την soul δεύτερη μονο πίσω απ’ την Motown σε πωλήσεις και επιρροή, αλλά σίγουρα πρώτη στην ακατέργαστη σκληρή soul.

 

Τα στούντιο της Stax Records έχουν μετατραπεί σε μουσείο σήμερα

Η μικρή επιλογή που ακολουθεί πιστεύω οτι σκιαγραφεί το είδος της soul της Stax.