Ένα συγκρότημα που διέσχισε σαν διάτων αστέρας τον rock ουρανό των sixties για κάτι περισσότερο από δύο χρόνια, αλλά το αποτύπωμα που άφησε στην rock αλλά και στο blues ήταν τεράστιο και ενεξίτηλο.

Αν ο χαρακτηρισμός super group δίνεται σε συγκροτήματα που τα μέλη του είναι τα καλύτερα στο μουσικό όργανο που παίζουν τότε ο χαρακτηρισμός αυτός ταίριαζε γάντι στους Cream.

Αυτό βέβαια ήταν και αιτία κριτικής από ορισμένους οι οποίοι θεωρούσαν το συγκρότημα υπερτιμημένο εξ’ αιτίας της τάσης των Eric Clapton, Jack Bruce και Ginger Baker να επιδεικνύουν την βιρτουοζιτέ τους στις ζωντανές εμφανίσεις τους.

Όμως οι Cream έκαναν εξαιρετικά studio άλμπουμ που υπηρετούσαν το blues και το ανακάτευαν με καλές δόσεις σκληρού ροκ αλλά και ψυχεδέλειας χωρις να κάνουν υπερβολές αλλά με υπηρετώντας την μουσική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο κιθαρίστας Eric Clapton προέχονταν απ’ τους Bluesbreakers του John Mayall  ενώ οι Ginger Baker στα ντραμς και ο Jack Bruce στο μπάσο ήταν μέλη των Graham Bond Organisation ενός υποτιμημένου αλλά εξαιρετικού Βρετανικού R&B γκρουπ.

To πρώτο άλμπουμ των Cream είχε τίτλο ‘Fresh Cream’ και εστίαζε στα blues με τραγούδια όπως τα “Spoonful” και “Rollin’ & Tumblin’” χωρίς να λείπουν και οι δικές τους συνθέσεις “N.S.U.” και “I Feel Free”.

To άλμπουμ που τους καθιέρωσε όμως ήταν το δεύτερο με τίτλο ‘Disraeli Gears’ στα τέλη του  1967, με δικά τους κυρίως τραγούδια όπως τα “Strange Brew“, “Dance the Night Away“, “Tales of Brave Ulysses” , “S.W.L.A.B.R.” και την μεγάλη επιτυχία τους “Sunshine of Your Love“.

Με το τρίτο άλμπουμ τους το διπλό Wheels of Fire οι Cream ανέβηκαν στην κορυφή των αμερικάνικων charts. Υπάρχει το εκπληκτικό “White Room” που χάρισε στους Cream άλλη μια τεράστια επιτυχία στην Αμερική. Το άλμπουμ είναι χωρισμένο στα δύο μέρη με ένα δίσκο στούντιο και έναν με ζωντανές ηχογραφήσεις. Οι Cream είναι πιά στην κορυφή του κόσμου. Κι όμως στα τέλη του 1968 το συγκρότημα διαλύεται.

Για όσους ήξεραν το τεράστιο ταλέντο των μελών του γκρουπ, τις φιλοδοξίες τους αλλά και τα εξ’ ίσου τεράστια εγώ τους η διάλυση των Cream δεν ήταν έκπληξη.

Το τελευταίο άλμπουμ τους με τον χαρακτηριστικό τίτλο ‘Goodbye’ κυκλοφόρησε μετά την διάλυση των Cream και περιλαμβάνει τόσο στούντιο όσο και live ηχογραφήσεις και περιέχει ένα απ’ τα πιο αγαπημένα τραγούδια τους, σύνθεση των George Harrison και Eric Clapton  το “Badge”.

 

Πιστεύω ότι επιλογή των τραγουδιών αντιπροσωπεύει ότι καλύτερο κυκλοφόρησαν στα 2 και κάτι χρόνια που ήταν μαζί.