Ο J.J. Cale γεννήθηκε στην Oklahoma City  αλλά μεγάλωσε στην Tulsa. Μπήκε από μικρός στην μουσική και μάλιστα συνεργάστηκε με κάποιον  Leon Russell. Το 1964 μετακόμισε στο Los Angeles μαζί με έναν άλλο μουσικό από την Οκλαχόμα τον Carl Radle.

Στο LA έπαιξε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με τους Delaney & Bonnie. Η καριέρα του δεν απογειώθηκε και ο J.J. Cale γύρισε στην αγαπημένη και οικεία Tulsa και άρχισε να παίζει στα τοπικά clubs.

Ο Cale σε διάστημα ενός έτους ηχογράφησε μια σειρά από τραγούδια. Ο φίλος του Carl Radle πήρε τα demos που είχε ηχογραφήσει ο J.J. Cale και τα πήγε στον Denny Cordell  που μαζί με τον Leon Russell ήχαν ιδρύσει την δισκογραφική Shelter. To 1969 η Shelter υπέγραψε τον J.J. Cale και ένα χρόνο αργότερα ο  Eric Clapton ηχογράφησε το  “After Midnight” που είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό με αποτέλεσμα ο Cale να γίνει ευρύτερα γνωστός.

Τον Δεκέμβρη του 1971 κυκλοφόρησε το 1ο του album με τίτλο “Naturally”. Από το album βγήκαν το “Crazy Mama” που μπήκε στο Top 40 και το “After Midnight” φυσικά σε ηχογράφηση με τον J.J. Cale, που κι αυτό έγινε επιτυχία αλλά και το “Call Me The Breeze” που αργότερα το ηχογράφησαν οι Lynyrd Skynyrd. Ακολούθησε το album “Really” και το 1974 το album “Okie” και το 1976 το “Troubadour” που περιείχε το “Hey Baby” αλλά και το “Cocaine” που λίγο μετά ηχογραφήθηκε από τον Clapton.

Ακολούθησαν τα album “5”, “Shades”, “Grasshoper” και “8”. To “8” κυκλοφόρησε το 1983 αλλά εμπορικά απέτυχε.  Μετά από αυτό ο Cale πέρασε ΄να αρκετα μεγάλο διάστημα σιωπής και επανήλθε το 1990 με το “Travelogue” . To 1992 κυκλοφορεί το “10” και το 1994 το “Close To You” και το 1996 το “Guitar Man”

Ξαναμπαίνει στο studio to 2004 ηχογραφώντας το “To Tulsa and Back”, ενώ το 2006 βγάζει το album “The Road To Escondido” μαζί με τον Eric Clapton. To 2009, κυκλοφορεί το τελευταίο album του με τίτλο “Roll On”.

Τα τρία τελευταία albums του είναι το ένα καλύτερο απ’ τ’ άλλο και σίγουρα αξίζει να τα’ ακούσετε.

Ο J.J. Cale σ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του κράτησε το ίδιο στυλ που είναι ένα χαλαρό rock βουτηγμένο στις μουσικές ρίζες του αμερικάνικου νότου με blues επιρροές και ρυθμούς boogie.

Πολλοί τον κατηγόρησαν σαν μονοδιάστατο μουσικό αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να επηρεάσει εξαιρετικούς μουσικούς όπως οι Eric Clapton (είναι πασιφανές) και Mark Knopfler μεταξύ άλλων, ενώ τραγούδια του ηχογράφησαν οι Randy Crawford , το “Cajun Moon” , τα “Clyde” και “Louisiana Women” ο Waylon Jennings, ενώ οι Lynyrd Skynyrd εκτός από το  “Call Me the Breeze”  ηχογράφησαν επίσης το  and “I Got the Same Old Blues”. Οι  Kansas  το “Bringing It Back”, ο  Tom Petty το “I’d Like to Love You, Baby” και οι Widespread Panic τα “Travelin’ Light” και “Ride Me High”  Το “Travelin’ Light” το ηχογράφησε και ο Clapton για το album “Reptile”, Ο Carlos Santana  ηχογράφησε το “Sensitive Kind” και ο Captain Beefheart το “Same Old Blues”.

O Eric Clapton έχει ηχογραφήσει επίσης το I’ll Make Love to You Anytime και στο τελευταίο album του με τίτλο “Old Sock” έχει περιλάβει την σύνθεση του J.J. Cale “Angel”. Στην ηχογράφηση του τραγουδιού συμμετέχει και ο J.J. Cale στην κιθάρα.

O J.J. Cale ένας από τους μεγάλους μάστορες της μουσικής τα 30 τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Clapton,  “έφυγε” στις 26 Ιουλίου 2013 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 74 ετών. Η μουσική του κληρονομιά του είναι ανεκτίμητη. Ο J.J. θα είναι πάντα μαζί  μας.