Γεννήθηκε στην Leona του Texas την 1η Οκτωβρίου 1932, ο μπλουζ κιθαρίστας Albert Collins o οποίος ήταν γνωστός και με διάφορα προσωνύμια όπως , “The Master of the Telecaster”, “The Iceman” και  “The Razor Blade”.

Άρχισε να παίζει κιθάρα στα 18 του, παρακολουθούσε τους μεγάλους κιθαρίστες στο Houston όπου είχε ματακομίσει μεταξύ των οποίων ήταν οι , Clarence “Gatemouth” Brown,  ο John Lee Hooker, ο T-Bone Walker και ο Lightnin’ Hopkins.

Ανέπτυξε το προσωπικό του στυλ παιξίματος και στα μέσα των 50ς άρχισε να παίζει στα ίδια club που λίγο καιρό πριν έβλεπε τους αγαπημένους του κιθαρίστες, Εκείνη την περίοδο ανέπτυξε και το λεγόμενο “Guitar Walk” περπατούσε δηλαδή ανάμεσα στο κοινό παίζοντας κιθάρα, πράγμα που τον έκανε εξαιρετικά δημοφιλή.

Ο Albert Collins μαζί με το Stevie Ray Vaughan και τους Fabulous Thunderbirds υπήρξαν απ’ τους καθοριστικούς καλλιτέχνες στην αναβίωση των Blues που ξεκίνησε στα μέσα των 80’ς και συνεχίστηκε στα 90ς δυστυχώς δεν μπόρεσε να βιώσει την εξέλιξη της μουσικής καθώς απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών στις 24 Νοεμβρίου 1993.