Στις 31 Αυγούστου 1945 γεννήθηκε στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Van Morrison. Ο Βορειοιρλανδός καλλιτέχνης ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής των Them με τους οποίους είχε το 1965 την Νο.2 επιτυχία στην Βρετανία με το  single “Here Comes The Night”, και επίσης τις επιτυχίες “Baby, Please Don’t Go” και  “Mystic Eyes”. Όμως αυτό που έγινε κλασσικό ήταν η πίσω πλευρά του “Baby, Please Don’t Go” που είχε τον τίτλο “Gloria” και το ερμήνευσαν καλλιτέχνες όπως οι  Patti Smith, οι Doors, οι Shadows of Knight, ο  Jimi Hendrix και πολλοί άλλοι. Μετά τους Them ο Van Morrison ξεκίνησε solo καριέρα και κυκλοφόρησε καταπληκτικά άλμπουμ όπως τα ‘Astral Weeks’, ‘Moondance’, ‘His Band and the Street Choir’, ‘Tupelo Honey’, ‘Saint Dominic’s Preview’ και ‘Into The Music’ το εξαιρετικό Live ‘It’s Too Late To Stop Now’. Συνολικά ο Morrison έχει πάνω από 15 άλμπουμ στο Top 40 της Βρετανίας. Έχει λάβει 6 βραβεία Grammy, to 1994 έλαβε το Brit Award για την εξέχουσα συμβολή του στην μουσική και εισαχθεί τόσο στο Rock and Roll Hall of Fame όσο και στο Songwriters Hall of Fame.

Ο Van Morrison έχει συνεργαστεί με θρύλους της μουσικής όπως ο bluesman John Lee Hooker, με τον Tom Jones στο άλμπουμ του τελευταίου ‘Reload’ όπου τραγουδάνε το “Sometimes We Cry” του Morrison, επίσης τραγουδάει στο κομμάτι “The Last Laugh” στο άλμπουμ του on Mark Knopfler ‘Sailing to Philadelphia’. Το 2004, ο Morrison συμμετέχει στο άλμπουμ του μεγάλου Ray Charles, με τον τίτλο ‘Genius Loves Company’ όπου οι δύο καλλιτέχνες ερμηνεύουν την σύνθεση του Morrison “Crazy Love”. Έχει συνεργαστεί με τους Ιρλανδούς Chieftains, τον Βρετανό Georgie Fame, με τον θρύλο B.B. King, τον αξεπέραστο Buddy Guy, τον Jeff Beck και πλειάδα άλλων.

Η μουσική του Van Morrison διαπερνά πολλά μουσικά είδη από blues και R&B τραγουδιστής στις πρώτες του ημέρες στο Belfast και συνεχίζει με pop, rock n roll, rock, jazz, folk, country, ιρλανδέζικη παραδοσιακή, skiffle ακόμη και new age, ενώ ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του, τραγουδιστή της soul.

Ο κριτικός Greil Marcus υποστηρίζει ότι, δεδομένου του πραγματικά τεράστιου εύρους και της πολυπλοκότητας του έργου του Morrison, είναι σχεδόν αδύνατο να κρίνουμε το έργο του με κανενός  άλλου.  “Ο Morrison είναι ο τραγουδιστής που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο στην ιστορία του rock & roll, ένας τραγουδιστής που δεν μπορεί να απογοητεύσει η να απορριφθεί από κανένα ούτε και να προσαρμοστεί στις προσδοκίες κανενός “.