Η είδηση «Πέθανε ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε σε ηλικία 92 ετών, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA»

Ο Ennio Morricone είναι πιθανόν ο πλέον διάσημος συνθέτης για μουσική στον κινηματογράφο τον 20ο αιώνα. Ακριβή στοιχεία είναι πολύ δύσκολο να αναφερθούν καθώς το έργο του είναι τεράστιο και πάει πολλές δεκαετίες πίσω. Έχει γράψει μουσική για εκατοντάδες ταινίες και αρκετές δεκάδες έργα κλασσικής μουσικής. Τα μουσικά στυλ με τα οποία ασχολήθηκε εκτείνονται απ’ την κλασσική και την κινηματογραφική μουσική, μέχρι την jazz, την ποπ την ηλεκτρονική, την avant-garde και την Ιταλική μουσική. Οι μουσικές για τις ταινίες γουέστερν του σκηνοθέτη Sergio Leone, θεωρούνται εμβληματικές. Είχε συνεργαστεί με τους Martin Scorsese, Pedro Almodovar, Brian DePalma, Roman Polanski, Mike Nichols, Oliver Stone και Barry Levinson, Mauro Bolognini, Henri Verneuil, Bernardo Bertolucci, Rolland Joffe, μουσικές του έχει χρησιμοποιήσει στις ταινίες του ο Quentin Tarantino, για την μουσική της ταινία του οποίου “The Hateful Eight” βραβεύτηκε απ’ την Ακαδημία Κινηματογράφου με το Oscar for Best Original Score. Είχε γράψει μουσική για σημαντικές ταινίες όπως  οι ‘The Mission’, ’The Untouchables’, ‘Bugsy’, και ‘Battle Of Algiers’ μεταξύ άλλων.

Το μουσικό θέμα που έγραψε για την ταινία ‘The Good, The Bad and The Ugly’, έφτασε μέχρι το Νο.2 του αμερικάνικου singles chart σε διασκευή απ’ τον Hugo Montenegro.

O Ennio Morricone ανήκει σίγουρα στην χορεία των μεγάλων συνθετών για τον κινηματογράφου και ήταν ένας απ’ τους πλέον σημαντικούς συνθέτες ανεξαρτήτως είδους μουσικής.

Μεταξύ των πολλών βραβείων που έχει λάβει, εκτός απ’ το βραβείο Oscar του 2016 για την ταινία ‘The Hateful Eight’, το 2007 έλαβε τιμητικό Oscar της Ακαδημίας, έχει βραβευτεί επίσης με 3 Χρυσές Σφαίρες, 6 βραβεία BAFTA, 4 βραβεία Grammy και δεκάδες άλλα.

R.I.P. Maestro