Στις 21 Ιουνίου 1944 γεννήθηκε ο Sir Raymond Douglas Davies ευρύτερα γνωστός ως Ray Davies τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός του ροκ συγκροτήματος των Kinks.

Ο Ray Davies γεννήθηκε στο Denmark Terrace του Βόρειου Λονδίνου. Μετά την διάλυση των Kinks το 1996 ξεκίνησε σόλο καριέρα.

Ο Ray Davies την περίοδο 1962-63 φοιτούσε στο Hornsey College of Art στο Λονδίνο. Σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτυ στο κολλέγιο έδινε παράσταση ο Alexis Korner με τους Blues Incorporated και ο Ray δεν έχασε την ευκαιρία να πάρει συμβουλές απ’ τον Korner, ο οποίος τον συνέστησε στον παραγωγό Giorgio Gomelsky που του βρήκε κάποιες δουλειές σαν κιθαρίστα.

Το 1964 ο Ray Davis μαζί με τον αδελφό του Dave (σόλο κιθάρα και φωνητικά) ίδρυσαν τους Kinks μαζί με τους Mick Avory (ντραμς και κρουστά), Pete Quaife (μπάσο) και στο studio συνήθως είχαν την συνδρομή του Nicky Hopkins στο πιάνο. Εκτός απ’ τους αδελφούς Davies τα υπόλοιπα μέλη άλλαζαν.

Οι Kinks έκαναν μεγάλη επιτυχία με το 3ο τους κιόλας single, το θρυλικό “You Really Got Me” που πήγε στο Νο.1 στην Βρετανία και στο Νο.7 στις ΗΠΑ ακολούθησαν τα «All Day and All Of The Night” που άφησαν ένα «σκληρό» αποτύπωμα στην ροκ.  Στην συνέχει όμως τα “Tired of Waiting for You”, “Nothin’ in the World Can Stop Me Worryin’ ‘Bout That Girl”, “Set Me Free”, “I Go to Sleep” and “Ring the Bells” και “See My Friends” ήταν σαφώς ηπιότερα όπως και τα “A Well Respected Man” και “Where Have All the Good Times Gone”. Ο Ray Davies συνέχισε να γράφει επιτυχίες όπως το κομψοτέχνημα “Sunny Afternoon” που έφτασε μέχρι το Νο.2 στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ η αστείρευτη δημιουργική του φλέβα έγραφε εξαιρετικά τραγούδια βασισμένα στην παρατήρηση και την κοινωνική κριτική της Αγγλικής κοινωνίας της εποχής.

Ο κατάλογος των εξαιρετικών τραγουδιών των Kinks είναι μεγάλος και αρκετά απ’ αυτά θα τα βρείτε στο σχετικό playlist.

O Ray Davies με τους Kinks ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια σε πωλήσεις και μεταξύ πολλών τιμητικών διακρίσεων είναι και το βραβείο Ivor Novello για τις “Εξαιρετικές Υπηρεσίες στην Βρετανική Μουσική”. To 1990, o Davies εισήχθη μαζί με τους Kinks, στο Rock and Roll Hall of Fame και το 2005, στο Music Hall of Fame του Ηνωμένου Βασιλείου.