Ένα απ’ τα διασημότερα love songs στην ιστορία της Rock είναι σίγουρα η “Layla”. Η σύνθεση είναι των Eric Clapton και Jim Gordon ενώ το πιανιστικό κομμάτι στο τέλος είναι της Rita Coolidge. H εκτέλεση είναι απ’ το συγκρότημα Derek and The Dominos και υπάρχει στο μοναδικό στούντιο άλμπουμ του γκρουπ που έχει τίτλο ‘Layla and Other Assorted Love Songs’ που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1970.

Η αιτία για να γραφτεί το τραγούδι ήταν ο χωρίς ανταπόκριση τότε έρωτας του Clapton για την Pattie Boyd που ήταν σύζυγος του φίλου του George Harrison και το όνομα Layla είναι δανεισμένο απ’ το ποίημα του 12ου αιώνα ‘Η ιστορία της Layla και του Manjnun’ του Πέρση ποιητή Nizami Ganjavi. Το ποίημα εξιστορεί την ιστορία ενός νέου άνδρα που είναι παράφορα αλλά και χωρίς ελπίδα ερωτευμένος με μια πολύ όμορφη κοπέλα που ο πατέρας της την παντρεύει με κάποιον που αυτή δεν αγαπά και έχει σαν αποτέλεσμα  ο νέος να τρελαθεί αφού δεν μπορεί να παντρευτεί την αγαπημένη του. Είναι προφανής η ομοιότητα με την περίπτωση του Eric Clapton ο οποίος εμφανώς συγκινήθηκε αλλά και παρακινήθηκε να γραψει το κομμάτι. (Τελικά βέβαια ο Clapton παντρεύτηκε to 1979 την Pattie Boyd μετά το διαζύγιό της απ’ τον George Harrison)

Οι Derek and The Dominos ήταν το συγκρότημα που δημιούργησε ο Clapton με πρώην μέλη της μπάντας των Delaney and Bonnie και συγκεκριμένα τον μπασίστα Carl Radle, τον ντράμερ Jim Gordon και τον κημπορντίστα Bobby Whitlock. Στην ηχογράφηση του άλμπουμ μετείχε και κιθαρίστας των Allman Brothers, o Duane Allman.

H συμμετοχή του Duane στην ηχογράφηση του Layla ήταν μια απίστευτα ευτυχής συγκυρία καθώς οι κιθαριστικές εικόνες που δημιουργούν ο Clapton με τον Duane είναι πραγματικά ανεπανάληπτες.

Όταν το “Layla” πρωτοκυκλοφόρησε δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Όμως το 1982 ξανακυκλοφόρησε και μπήκε στα charts στις 4 Απριλίου 1982 και έφτασε στο Νο.4 στο Top του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Νο.10 στις ΗΠΑ.

Η “Layla” θεωρείται ως ένα απ’ τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών και είναι στο Νο.27 της λίστας με 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone.