Στις 23 Φεβρουαρίου 2003 η νεαρή τραγουδίστρια Norah Jones σάρωνε τα βραβεία Grammy, κερδίζοντας και τα πέντε Grammy για τα οποία είχε προταθεί, μεταξύ των οποίων εκείνο του Δίσκου της Χρονιάς και του Τραγουδιού της Χρονιάς με το “Don’t Know Why’.

To τραγούδι το έγραψε το 1999 ο κιθαρίστας και τραγουδοποιός Jesse Harris. Μερικές εβδομάδες αργότερα το ηχογράφησε προσθέτοντας βιολί. Το πουλούσε μέσω του site του.

Το 2000 μπήκε στην μπάντα της Jones τότε σκέφτηκε να το δώσει στην Norah Jones. H Jones άλλαξε τόνο στο τραγούδι ώστε να ταιριάζει με την φωνή της.  Η Jones θεώρησε το κομμάτι σαν demo, αλλά τράβηξε την προσοχή ενός στελέχους της Blue Note Records, ό οποίος της πρόσφερε δισκογραφικό συμβόλαιο.

Το ηχογράφησαν μια κι έξω με τον Harris να παίζει κιθάρα και την Norah Jones στην φωνή. Η μπάντα της  Jones ήταν έτοιμη να κάνει άλλο ένα take αλλά δεν χρειάστηκε καθώς ο μηχανικός ήχου Jay Newland θεώρησε ότι το κομμάτι ήταν τέλειο. Απλά έφεραν τον θρυλικό παραγωγό Arif Mardin που είχε δουλέψει με αστέρια όπως η Aretha Franklin για να «συλλάβει» την ιδιαίτερη φωνή της Norah Jones. Αυτός άκουσε το κομμάτι και απλά πρόσθεσε κιθάρα και έβαλε την Norah Jones να κάνει αρμονία με τον εαυτό της.

Το τραγούδι βγήκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και έπιασε το ακροατήριο αμέσως, όχι τους ακροατές νεαρής ηλικίας αλλά τους μεγαλύτερους.

Η κατάληξη ήταν ο θρίαμβος στα Grammy, κατά την διάρκειά των οποίων ο συνθέτης του τραγουδιού δούλευε ως κιθαρίστας σε club.

To “Don’t Know Why” ξεκίνησε την πορεία του στο Hot 100 και του πήρε 24 εβδομάδες για να φτάσει στο No.40 που αποτελεί την πλέον μακροχρόνια άνοδο από καλλιτέχνιδα.

I waited ’til I saw the sun
I don’t know why I didn’t come
I left you by the house of fun
I don’t know why I didn’t come
I don’t know why I didn’t come

When I saw the break of day
I wished that I could fly away
Instead of kneeling in the sand
Catching teardrops in my hand

My heart is drenched in wine
But you’ll be on my mind
Forever

Out across the endless sea
I would die in ecstasy
But I’ll be a bag of bones
Driving down the road alone

My heart is drenched in wine
But you’ll be on my mind
Forever

Something has to make you run
I don’t know why I didn’t come
I feel as empty as a drum
I don’t know why I didn’t come
I don’t know why I didn’t come