Όσοι ακούνε το κομμάτι είναι σίγουροι ότι πρόκειται για ένα τυπικό αμερικάνικο γκρουπ που παίζει funk. Κι όμως οι Average White Band ήταν ένα Σκωτσέζικο γκρουπ που έπαιζε funk !!!

Στις 22 Φεβρουαρίου 1975 οι περίεργοι αυτοί Σκωτσέζοι με ειδικότητα στο funk έφτασαν στο Νο.1 του Singles Chart των ΗΠΑ με το Instrumental “Pick Up The Pieces”.

Οι Average White Band δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο στις αρχές του 1972 απ’ τους Alan Gorrie και  Malcolm “Molly” Duncan, μαζί με τους Owen McIntyre, Michael Rosen, Roger Ball και Robbie McIntosh Ο Michael Rosen αντικαταστάθηκε απ’ τον Hamish Stuart.

Σύμφωνα με τον Duncan τα μέλη του γκρουπ έπαιζαν μαζί στην Σκωτία, αλλά για διάφορους λόγους ο καθένας βρέθηκαν στο Λονδίνο, συναντήθηκαν σ’ ένα κονσέρτο των Traffic και αποφάσισαν να φτιάξουν το γκρουπ. Το όνομα προέκυψε απ’ την παρατήρηση κάποιου που τος άκουσε και είπε  “This is too much for the average white man”.

Το 1973 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Show Your Hand που δεν έκανε τίποτα εμπορικά. Το συγκρότημα μίκρυνε το όνομά του σε AWB και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ AWB to 1974. Το άλμπουμ περιείχε και το τραγούδι “Pick Up The Pieces” που όχι μόνο κατέκτησε την κορυφή των singles στις ΗΠΑ αλλά έστειλε και το άλμπουμ στην κορυφή του chart των άλμπουμ.