Ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Vincent Damon Furnier που έγινε γνωστός με το καλλιτεχνικό Alice Cooper γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1948 στο Detroit Των ΗΠΑ.

Ο Alice Cooper θεωρείται ο νονός του Shock Rock καθώς στις συναυλίες του υπήρχαν από λαιμητόμους μέχρι ηλεκτρικές καρέκλες, αίματα (ψεύτικα φυσικά), ερπετά και άλλα δανεισμένα από ταινίες τρόμου.

Το όνομα Alice Cooper ήταν το όνομα του συγκροτήματος που περιλάμβανε τους Furnier στην φωνή και την φυσαρμόνικα, τον Glen Buxton στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Michael Bruce στην ρυθμική κιθάρα, τον Dennis Dunaway στο μπάσο και τον Neal Smith στα ντραμς.

Το 1ο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1969, αλλά η πρώτη επιτυχία ήταν το τραγούδι “I’m Eighteen” απ’ το 3ο τους άλμπουμ του 1971 ‘Love it To Death’. Το 1971 βγήκε και το επίσης εξαιρετικό ‘Killer’ με τραγούδια που ξεχώρισαν τo  “Under My Wheels”, το “Desperado”αφιερωμένο στον Jim Morrison και το “Killer”. To 1972 κυκλοφορεί το άλμπουμ ‘School’s Out’ με το ομώνυμο τραγούδι να εκτοξεύει το γκρουπ στο αμερικάνικο τοπ 10 και στην κορυφή του βρετανικού chart και να παραμένει μέχρι σήμερα ένα απ’ τα πλέον εμβληματικά τραγούδια του Classic Rock

Το άλμπουμ που ακολουθεί έχει τίτλο ‘Billion Dollar Babies’ και είναι ίσως το καλύτερο στην καριέρα του γκρουπ. Ξεχωρίζουν το ομώνυμο τραγούδι, το “No More Mr. Nice Guy”, το “Elected” και το “Hello Hooray”. Το επόμενο άλμπουμ είναι το ‘Muscle Of Love’ και είναι το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος όπως ξεκίνησε. Περιέχει το “Teenage Lament ’74 ” στο οποίο συμμετέχουν στα φωνητικά η Lisa Minnelli και οι Pointer Sisters.

To 1975 το συγκρότημα διαλύεται και ο τραγουδιστής παίρνει επίσημα το όνομα Alice Cooper και κυκλοφορεί το άλμπουμ “Welcome to My Nightmare” υπάρχουν ροκ τραγούδια όπως τα “Devil’s Food”, “The Black Widow”, “Department of Youth” και “Cold Ethyl” το τραγούδι όμως που θα γίνει επιτυχία η μπαλάντα “Only Women Bleed”. To άλμπουμ θεωρείται μέχρι σήμερα η καλύτερη solo δουλειά του Alice Cooper. Ακολουθούν πολλά ακόμη άλμπουμ με πιο ενδιαφέροντα το Alice Cooper Goes to Hell του 1976, το Trash του 1989, το The Last Temptation του 1994, το Dragontown του 2001 και το Welcome 2 My Nightmare.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Alice Cooper το γεγονός που τον έστρεψε σ’ αυτό το είδος ήταν μια παράσταση του πρωτοπόρου του Shock Rock,  Arthur Brown να ερμηνεύει την μεγάλη του επιτυχία “Fire”.

Ο Alice Cooper δεν έχει πρόβλημα να δεχθεί επιρροές από καλλιτέχνες παλαιών και νέων όλων των ρευμάτων. Αυτό αποδυκνείεται και από την λίστα των αγαπημένων του τραγουδιών όπου αναφέρει τα   “19th Nervous Breakdown” (1966) των Rolling Stones, το “Turning Japanese” (1980) των Vapors, το  “My Sharona” (1979) των Knack, το “Beds Are Burning” (1987) των Midnight Oil, το  “My Generation” (1965) των Who, το “Welcome to the Jungle” (1987)  απ’ τους Guns N’ Roses; το “Rebel Rebel” (1974) με τον David Bowie, “Over Under Sideways Down” (1966) απ’ τους  Yardbirds, “Are You Gonna Be My Girl” (2003) του Jet,  και το “A Hard Day’s Night” (1964)  των Beatles, το “Happenings Ten Years Time Ago” απ’ τους Yardbirds, το “I Get Around” με τους Beach Boys, το “I’m a Boy” των Who, το “Timer” της Laura Nyro, το  “21st Century Schizoid Man” των King Crimson, “Been Caught Stealing” με τους Jane’s Addiction, το “Work Song” με τους Paul Butterfield Blues Band και το “Ballad of a Thin Man” του Bob Dylan.