Γεννήθηκε στο Ανατολικό Λονδίνο στην περιοχή του Aldgate στις 28 Ιανουαρίου 1927 και το όνομά του ήταν Ronald Schatt.

Άλλαξε το επώνυμό του σε Scott που είναι σχεδόν ομόηχο με το Schatt και άρχισε να παίζει σε μικρά τζαζ κλαμπ στην ηλικία των 16 ετών.

Έκανε περιοδείες στην Αγγλία με τον τρομπετίστα Johnny Claes το 1944-45 και με την ορχήστρα του Ted Heath το 1946. Την περίοδο εκείνη συνάντησε τον Αμερικανό πιανίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή Tadd Dameron αλλά και τον περίφημο βρετανό  κλαρινετίστα και σαξοφωνίστα Johnny Dankworth.

Ο Scott ήταν απ’ τους πρώτους που επισκέφτηκαν την Νέα Υόρκη γύρω στο 1950 και άκουσαν την «νέα τζαζ» όπως έλεγαν στα κλαμπ την μπήμποπ και ήταν απ’ τους πρώτους  βρετανούς που επηρεάστηκαν απ’ τον Charlie Parker.

Απ’ το 1952 και μετά ο Scott έπαιζε με διάφορες ορχήστρες, μια π’ τις σημαντικότερες ήταν η Kenny Clarke/Francy Boland Big Band που περιλάμβανε ονόματα της τζαζ όπως οι Johnny Griffin και Eddie “Lockjaw” Davis.

Ο Ronnie Scott έκανε πολύ συχνά τον session μουσικό και έτσι παίζει το solo σαξόφωνο στο “Lady Madonna” των Beatles to 1968 και το 1981 παίζει στην επιτυχία του Phil Collins  “I Missed Again”.

Ο μεγάλος Charles Mingus τον παρομοίαζε με τον Zoot Sims.

O Ronnie Scott πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου 1996 μετά από λάθος δόση φαρμάκων που του έδωσε ο οδοντίατρός του. Ήταν 69 ετών.

Μπορεί ο Ronnie Scott να ήταν ένας εξαίρετος μουσικός αλλά στην ιστορία έμεινε σαν ιδιοκτήτης του περιφημότερου τζαζ κλαμπ στο Λονδίνο το Ronnie Scott’s Jazz Club.

Το κλαμπ άνοιξε στις 30 Οκτωβρίου 1959 σ΄ ένα υπόγειο στο 39 της οδού Gerrard στην περιοχή του Σόχο. Έμεινε εκεί μέχρι το 1965 οπότε και μετακόμισε σε μεγαλύτερο χώρο στο 47 της οδού Frith κοντά στο προηγούμενο κλαμπ το οποίο έμεινε ανοιχτό μέχρι το 1967 που τέλειωσε το συμβόλαιο ενοικίασης και ήταν γνωστό ως «The Old Place».

Ο Ronnie Scott στο μαγαζί λειτουργούσε σαν παρουσιαστής και διασκεδαστής κυρίως λόγω του χιούμορ που διέθετε.

Το κλαμπ εξέδιδε το δικό περιοδικό το Jazz at Ronnie Scott’s και έγινε ο Νο.1 προορισμός των Αμερικανών μουσικών της τζαζ που πήγαιναν στην Αγγλία. Έτσι υπάρχουν δεκάδες ηχογραφήσεις με σπουδαίους τζαζίστες στο Ronnie Scott’s.

Στο playlist που ακολουθεί θα ακούσουμε μερικούς διάσημους «φίλους» του Ronnie Scott που έπαιξαν στο μαγαζί του.