Το τραγούδι του Gary Clark Jr. “This Land” κέρδισε στις 26 Ιανουαρίου 2020 το βραβείο Grammy για το καλύτερο Rock τραγούδι. Ο Gary Clark Jr. κέρδισε επίσης το βραβείο Grammy for best Rock Performance για το «This Land” και το βραβείο Grammy για το καλύτερο σύγχρονο Blue Album με το άλμπουμ “This Land”.

Το τραγούδι είναι μείγμα blues και hip-hop και το θέμα του είναι ένα κατηγορώ κατά του ρατσισμού, που ό ίδιος όπως λέει τον βίωσε με κάθε του μορφή όντας  μαύρος γεννημένος στο Texas.

Αφορμή για να γράψει το τραγούδι στάθηκε το γεγονός της αγοράς από τον Gary Clark Jr. ενός ράντσου 50 εκταρίων κοντά στο Austin του Texas όπου μετακόμισε με την γυναίκα και τα παιδιά του. Όταν συναντήθηκε με το  γείτονά του, αυτός δεν πίστευε με τίποτα ότι ήταν ο ιδιοκτήτης  του ράντσου και του φέρθηκε πολύ προσβλητικά μπροστά στα παιδιά του.

Έμπνευσή του ήταν το τραγούδι διαμαρτυρίας του θρύλου Woody Guthrie “This Land Is Your Land”.

Το “This Land περιέχει samples απ’ το “This Land Is Your Land” απ’ την ηχογράφηση του 2005 απ’ τους  Sharon Jones and the Dap Kings.

Στο τραγούδι η απογοήτευση του δημιουργού απ’ την συμπεριφορά των ανθρώπων είναι εμφανής αλλά τελικά ο ίδιος καταλήγει πως υπάρχει ελπίδα που την βλέπει όταν παίζει μουσική και όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως χρώματος τον αγκαλιάζουν με αγάπη.

Paranoid and pissed off
Now that I got the money
Fifty acres and a model A
Right in the middle of Trump country
I told you, “There goes a neighborhood”
Now Mister Williams ain’t so funny
I see you looking out your window
Can’t wait to call the police on me

[Pre-Chorus]
Well I know you think I’m up to somethin’
I’m just eating, now we’re still hungry
And this is mine now, legit
I ain’t leavin’ and you can’t take it from me
I remember when you used to tell me

[Chorus]
“Nigga run, nigga run
Go back where you come from, uh
Nigga run, nigga run
Go back where you come from
We don’t want, we don’t want your kind
We think you’s a dog born”
Fuck you, I’m America’s son
This is where I come from