Στις 23 Ιανουαρίου 1910 γεννήθηκε στο Liberchies ένα χωριό κοντά στο Charleroi του Βελγίου ένας απ’ του μεγαλύτερους κιθαρίστες της jazz, o Jean Baptiste Reinhardt που έγινε γνωστός ως Django Reinhardt.

O Django Reinhardt που ήταν τσιγγάνος θεωρείται ακόμη και σήμερα ως ο Ευρωπαίος μουσικός με την μεγαλύτερη επίδραση στην Jazz.

O Reinhardt είναι η αιτία που η ταπεινή ακουστική κιθάρα μπήκε στην πρώτη γραμμή ενός τζαζ γκρουπ, πολύ καιρό πριν απ’ την χρήση ηλεκτρισμού στην κιθάρα. Είναι βέβαιο ότι τόσο ο πρωτοπόρος της ηλεκτρικής κιθάρας Charlie Christian όσο και ο Les Paul επηρεάστηκαν απ’ τον Django Reinhardt.

Παρ’ όλο που δεν μπορούσε να διαβάσει μουσική κατάφερε να συνθέσει μόνος του ή σε συνεργασία με εκπληκτικό βιολονίστα Stephane Grappelli τραγούδια όπως τα “Daphne,” “Nuages”, “Manoir de Mes Reves” και “Minor Swing”.

Ο Django ανέπτυξε ένα δικό τρόπο να παίζει κιθάρα και υπήρχε σοβαρός λόγος που έγινε αυτό καθώς σε νεαρή ηλικία σε μια καταστροφική φωτιά που έγινε στην άμαξα που ζούσε, έκαψε άσχημα το αριστερό του χέρι με αποτέλεσμα να αχρηστευτούν το 4ο και το 5ο δάχτυλό του. Την περίοδο της ανάρρωσής του άκουσε κάποιες ηχογραφήσεις με τον Louis Armstrong από δίσκους των 78 στροφών και έτσι άρχισε η επαφή του με την αμερικάνικη jazz.  Στην συνέχεια πήγε στο Παρίσι και άρχισε να παίζει σε διάφορα καφέ, μέχρι που το αφεντικό του Hot Club ο Pierre Nourry του πρότεινε να παίξει στο club του μαζί με τον Grappelli και έτσι γεννήθηκε το θρυλικό Κουιντέτο του Hot Club του Παρισιού, που έγινε γρήγορα διάσημο μέσα απ’ τις ηχογραφήσεις στις εταιρείες Ultraphone, Decca και HMV.

Το ξέσπασμα του πολέμου το 1939 είχε σαν αποτέλεσμα να διαλυθεί το Κουιντέτο.

Μετά το τέλος του πολέμου ο Django άρχισε να παίζει ηλεκτρική κιθάρα και πήγε στις ΗΠΑ όπου άρχισε να κάνει περιοδείες με την ορχήστρα του Duke Ellington, χωρίς όμως την επιτυχία που θα ήθελε.

Η επανένωσή του το 1946 με τον Stephane Grappelli είχαν σαν αποτέλεσμα την ενσωμάτωση των χαρακτηριστικών της bop στο χαριτωμένο swing που έπαιζε.

Απ’ τις αρχές του 1950 ο Django Reinhardt άρχισε να ζει απομονωμένος ηχογραφώντας σποραδικά μέχρι τον θάνατό του το 1953 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το Rosenberg Trio και άλλοι μουσικοί όπως ο Bireli Lagrene και o Stephane Wrembel τιμούν και σήμερα την κληρονομιά του μεγάλου Django Reinhardt.