Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1888 σε μια φυτεία στο Mooringsport της Louisiana των ΗΠΑ  το κανονικό του όνομα ήταν Huddie William Ledbetter έγινε ευρύτερα γνωστό με το παρατσούκλι Lead Belly. Ήταν τραγουδιστής της folk και των  blues με αξιοσημείωτα δυνατή φωνή, μουσικός που έπαιζε  με μεγάλη δεξιοτεχνία την 12χορδή κιθάρα αλλά έπαιζε επίσης ακορντεόν, πιάνο και lap steel guitar and έγινε γνωστός απ’ τις ερμηνείες του στα τραγούδια “Goodnight, Irene”, “Midnight Special”, “Cotton Fields” και “Boll Weevil”

Ο Lead Belly είχε φυλακιστεί για φόνο, αλλά η ποινή του μειώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος, πιθανότατα λόγω των επιδόσεών στην μουσική που εντυπωσίασε τον κυβερνήτη της πολιτείας Pat Morris Neff απ’ τον οποίο ζήτησε την αποφυλάκισή του έχοντας εκτίσει το μίνιμουμ της ποινής του.

Οι μουσικές του επιδόσεις ήταν τέτοιες που του επέτρεψαν να δώσει συναυλίες σε πανεπιστήμια, να γράψει γι’ αυτόν το περιοδικό ΤΙΜΕ και να έχει τρισέλιδο αφιέρωμα στο LIFE magazine.

Όμως δεν κατάφερε να ενθουσιάσει το κοινό του Harlem.  To 1939 o Lead Belly επέστρεψε στην φυλακή αλλά ο Alan Lomax (Ιστορικός της Μουσικής) τον πήρε υπό την προστασία του μάζεψε χρήματα για τα δικαστικά έξοδα. Το 1940 αφέθηκε ελεύθερος και συμμετείχε στην ραδιοφωνική εκπομπή των Alan Lomax και Nicolas Ray στο CBS Radio που μεταδίδονταν σ’ όλη την χώρα. Άρχισε να εμφανίζεται σε nightclubs και έγινε φίλος με καλλιτέχνες όπως οι Sonny Terry, Brownie McGhee, Woody Guthrie και ο Pete Seeger.

Το 1944 πήγε στην Καλιφόρνια και ηχογράφησε για την Capitol Records. O Lead Belly ήταν ο πρώτος Αμερικανός μουσικός της country blues που έκανε επιτυχία στην Ευρώπη.

Το 1949 ο Lead Belly είχε δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τον τίτλο «Folk Songs of America» στον ραδιοφωνικό σταθμό WNYC της Νέας Υόρκης.

Την ίδια χρονιά διαγνώστηκε με ασθένεια του νευρικού συστήματος. Έδωσε το τελευταίο του κονσέρτο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. Απεβίωσε την ίδια χρονιά στην Νέα Υόρκη.

Εισάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1988, ενώ το 2015 το Kennedy Center σε συνεργασία με το Grammy Museum στην επέτειο των 125 ετών απ’ την γέννησή του δώθηκαν παραστάσεις από μουσικούς όπως ο Robert Plant η Alison Krauss η Lucinda Williams, o Alvin Youngblood Hart και πολλοί άλλοι.

Ο Bob Dylan αναφέρει ότι ο Lead Belly ήταν η αιτία που τον προσέλκυσε η folk μουσική αλλά και πολλοί άλλοι σύγχρονοι μουσικοί αναφέρουν ότι επηρεάστηκαν απ΄αυτόν.

Στο μικρό playlist τα τραγούδια που θα ακούσετε είτε είναι δικές του συνθέσεις ή είναι παραδοσιακά που τα έκανε γνωστά πρώτος εκείνος. Ναι και το Gallows Pole των Zeppelin και το Black Betty και το Cotton Fields απ’ τους Creedence Clearwater Revival και το Midnight Special και το Rock Island Line. Ακούστε τα