Στις 15 Ιανουαρίου 1972 το τραγούδι του Don McLeanAmerican Pie” ξεκίνησε την κυριαρχία του στο Νο.1 του US singles chart για 4 εβδομάδες.

Το τραγούδι που αναφέρεται στην «Μέρα που πέθανε η μουσική» με αφετηρία το αεροπορικό δυστύχημα στις 3 Φεβρουαρίου 1959 που κόστισε την ζωή στους Buddy Holly, Ritchie Valens και στον Big Bopper (Jiles Perry Richardson, Jr.), και σ’ όσα συνέβησαν από εκεί και μετά.

Ο Don McLean ήταν ένα πιτσιρικάς 13 ετών που μοίραζε εφημερίδες για να βγάλει χαρτζιλίκι στην New Rochelle της Νέας Υόρκης , όταν σκοτώθηκε ο Holly και διάβασε την είδηση μόλις άνοιξε το πακέτο των εφημερίδων που έπρεπε να μοιράσει.

Σε μια συνέντευξή του στην Βρετανία ο McLean εξήγησε ότι ήθελε να γράψει ένα τραγούδι για την Αμερική και για την πολιτική αλλά ήθελε να το κάνει με διαφορετικό τρόπο. Καθώς τριγύριζε του ήρθε στο μυαλό ο στίχος “Long, long time ago, I can still remember how that music used to make me smile”.

Στο “American Pie υπάρχουν αναφορές σε τραγούδια καλλιτέχνες και πολιτικούς, αυτούς που επηρέασαν τον Don McLean καθώς μεγάλωνε. Υπάρχει ο «βασιλιάς» που του κλέβει το στέμμα ο «γελωτοποιός» που με το σακάκι του James Dean. Βασιλιάς είναι φυσικά ο Presley και  «γελωτοποιός» ο Dylan που φοράει ένα σακάκι όμοιο με του James Dean στο εξώφυλλο του άλμπουμ  The Freewheelin’ Bob Dylan.  Υπάρχουν οι τρείς άνδρες που θαύμαζε που είναι η αναφορά του στους 3 καλλιτέχνες που σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα, πιθανότερα όμως μιλάει για τους John F. Kennedy, Robert Kennedy και ο Martin Luther King Jr.

Υπάρχει ο Mick Jagger ως Jack Flash, οι Byrds με το “Eight Miles High”, o Lennon που διαβάζει βιβλία για τον Marx χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν πρόκειται για τον Karl ή τον Groucho.

To “Sergeants played a marching tune” είναι καθαρά αναφορά στους Beatles και το άλμπουμ τους Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band που ήταν ένα απ’ τα albums που τον επηρέασαν και το “I met a girl who sang the blues and I asked her for some happy news, but she just smiled and turned away,” είναι αναφορά στην Janis Joplin που πέθανε από υπερβολική χρήση το 1970. Υπάρχουν αναφορές και σε άλλους καλλιτέχνες και γεγονότα.

Το τραγούδι έστρεψε τα φώτα πάνω στον Don McLean στα 26 του σε μια δύσκολη περίοδο με προσωπικά προβλήματα και  αυτό χειροτέρεψε τα πράγματα για τον ίδιο, βγάζοντάς τον απ’ τους ρυθμούς του, κάνοντάς τον ευέξαπτο και εριστικό όπως ομολόγησε ό ίδιος σε συνέντευξή του.

Για τους στίχους του “American Pie” ο McLean λέει ότι είναι «πέρα από κάθε ανάλυση, γιατί απλά είναι ποίηση»

Το “American Pie” έχει διάρκεια 8:32 και είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι που έφτασε στο Νο.1 .