Το “Purple Haze” γράφτηκε απ’ τον Jimi Hendrix και ήταν το δεύτερο single που κυκλοφόρησαν οι Jimi Hendrix Experience (Το πρώτο ήταν το Hey Joe).

Το τραγούδι έγινε επιτυχία σε διάφορες χώρες και ήταν η πρώτη φορά που πολύς κόσμος άκουγε την ψυχεδελική Rock του Jimi Hendrix.

To “Purple Haze” κατακλύζεται απ’ τον εμβληματικό ήχο της κιθάρας του Hendrix που παίζει blues διανθισμένο με ανατολίτικους ρυθμούς και όλα αυτά ηχογραφημένα με πρωτόφαντες για την εποχή τεχνικές ηχητικής επεξεργασίας.

Οι στίχοι παραπέμπουν σε ψυχεδελικές εμπειρίες, παρ’ όλο που ο Hendrix το περιγράφει σαν «τραγούδι αγάπης» !!!

Το “Purple Haze” είναι απ’ τα πλέον γνωστά τραγούδια του Hendrix, έχει μπει στο Grammy Hall of Fame και περιλαμβάνεται στις λίστες με τα μεγαλύτερα τραγούδια με κιθάρα, γνωστών μουσικών περιοδικών όπως το Rolling Stone (στην 2η θέση της λίστας) και του  Q magazine (στην 1η θέση).

Σύμφωνα με τον Chas Chandler που ήταν ο παραγωγός (πρώην μπασίστας στους Animals) άκουσε τον Hendrix να παίζει κάποια riffs στην κιθάρα του και τον παρότρυνε να δουλέψει πάνω σ’ αυτά και κάπως έτσι γράφτηκε το “Purple Haze”.

Η ηχογράφηση έγινε στα De Lane Lea Studios στο Λονδίνο στις 11 Ιανουαρίου 1967 και σύμφωνα με τον ντράμερ Mitch Mitchell αυτός και ο μπασίστας Noel Redding έμαθαν το τραγούδι στο studio.  Αφού ο Hendrix τους μουρμούρισε το κομμάτι αποφάσισαν να το γράψουν και η βασική ηχογράφηση έγινε με την τρίτη προσπάθεια.

Μετά ο Chandler με τον Hendrix επεξεργάστηκαν την ηχογράφηση στα Olympic Studios προσθέτοντας διάφορα ηχητικά εφέ μέχρι να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Purple haze, all in my brain
Lately things they don’t seem the same
Actin’ funny, but I don’t know why
Excuse me while I kiss the sky

Purple haze, all around
Don’t know if I’m comin’ up or down
Am I happy or in misery?
What ever it is, that girl put a spell on me