Στις 7 Ιανουαρίου 1971 οι Black Sabbath κυκλοφορούν στις ΗΠΑ το δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο Paranoid.

To άλμπουμ περιέχει τα 3 πλέον χαρακτηριστικά τραγούδια των Sabbath, τα War Pigs”, “Iron Man και το Paranoid”.

Tο “Paranoid” δεν είναι το πρώτο τραγούδι των Sabbath που κυκλοφόρησε σε single, αυτό ήταν 6 μήνες νωρίτερα το “Evil Woman (Don’t Play Your Games With Me)” που ήταν διασκευή του τραγουδιού των Crow, επομένως το “Paranoid” ήταν η πρώτη σύνθεση των Sabbath που κυκλοφόρησαν σε single.

To “Paranoid” έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση στην Βρετανία και έφτασε μέχρι το Νο.4 του σχετικού chart.  Οι Black Sabbath ποτέ ξανά δεν θα κατάφερναν να φτάσουν στο                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Top Ten της Βρετανίας αλλά αυτό μικρή σημασία θα είχε, καθώς τόσο τα άλμπουμ τους όσο και οι συναυλίες τους είχαν τρομακτική επιτυχία.

Όπως λέει ο Geezer Butler το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ Paranoid είχε γραφτεί την ίδια εποχή με το 1ο τους άλμπουμ. To τραγούδι Paranoid γράφτηκε κάπως αργότερα για να συμπληρωθεί ο δίσκος, ο Tony Iommi εμπνεύστηκε το riff, o Butler έγραψε τους στίχους και ο Ozzy τραγούδησε τους στίχους καθώς τους διάβαζε. Στην ηχογράφηση ο Ozzy Osbourne τραγουδάει, ο Tony Iommi παίζει ηλεκτρική κιθάρα, ο Geezer Butler μπάσο και ο Bill Ward drums.

Finished with my woman ’cause she couldn’t help me with my mind
People think I’m insane because I am frowning all the time
All day long I think of things but nothing seems to satisfy
Think I’ll lose my mind if I don’t find something to pacify
Can you help me, occupy my brain?

Oh yeah
I need someone to show me the things in life that I can’t find
I can’t see the things that make true happiness, I must be blind

Make a joke and I will sigh and you will laugh and I will cry
Happiness I cannot feel and love to me is so unreal
And so as you hear these words telling you now of my state
I tell you to enjoy life I wish I could but it’s too late