Στις 4 Ιανουαρίου 1972 οι YES, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή τους, κυκλοφόρησαν το single ‘Roundabout’*. To τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία και ήταν αυτό που τους έκανε γνωστούς στο ευρύ κοινό. Το “Roundabout” περιέχεται στο album Fragile, το τέταρτο άλμπουμ τους, που είχε κυκλοφορήσει λίγο νωρίτερα, στις 26 Νοεμβρίου του 1971. Το τραγούδι  στο άλμπουμ είχε διάρκεια 8:29. Το single όμως θα έχει διάρκεια μόλις 3:27.

Όπως ομολόγησε σε μια συνέντευξή του ο Jon Anderson, ο τραγουδιστής των YES, η μπάντα άκουσε για πρώτη φορά το single στο ράδιο χωρίς να γνωρίζει πως θα κυκλοφορούσε, πολύ δε περισσότερο ότι θα το είχαν πετσοκόψει τόσο πολύ ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει σε single και σε διάρκεια κατάλληλη για το ραδιόφωνο.

Το τραγούδι είναι σύνθεση των Jon Anderson και του κιθαρίστα Steve Howe. Το έγραψαν κατά την διάρκεια μιας περιοδείας τους στην Σκωτία όπου εντυπωσιάστηκαν απ’ το τοπίο, τα βουνά που χάνονταν μέσα στην ομίχλη  “Mountains come out of the sky and they stand there“, την λίμνη του Loch NessIn and around the lake...” που κατά τον Anderson, o οποίος κάπνιζε μαριχουάνα σε όλη τη διάρκεια του τουρ, «όλα ήταν έντονα και μυστικιστικά».

To “Roundabout” είναι πραγματικά μια επίδειξη μουσικών ικανοτήτων τόσο απ’ τον Rick Wakeman στα πλήκτρα ο οποίος είχε πάρει τη θέση του απολυμένου Tony Kaye μόλις τον Σεπτέμβριο του ΄71, αλλά και από τον Steve Howe στην ακουστική κιθάρα στην εισαγωγή του τραγουδιού.

Το τραγούδι έφτασε μέχρι το Νο.13 του US Hot 100 και ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία των YES μέχρι το 1983 όταν κυκλοφόρησαν το “Owner Of A Lonely Heart” που έφτασε μέχρι το Νο.1 Ήταν το τραγούδι που συνόδευσε την εισδοχή των YES στο Rock and Roll Hall of Fame το 2017.

*Roundabout είναι μια κυκλική διασταύρωση που χρησιμοποιείται στην Βρετανία προκειμένου να διευκολύνεται η κυκλοφορία χωρίς το πράσινο/κόκκινο φως.

I’ll be the roundabout
The words will make you out ‘n’ out
I spend the day your way
Call it morning driving through the sound and
In and out the valley

The music dance and sing
They make the children really ring
I spend the day your way
Call it morning driving through the sound and
In and out the valley

In and around the lake
Mountains come out of the sky and they stand there
One mile over we’ll be there and we’ll see you
Ten true summers we’ll be there and laughing too
Twenty four before my love you’ll see
I’ll be there with you