Δυστυχώς σήμερα το πρωί έφυγε απ’ την ζωή ο θρυλικός κιθαρίστας των Socrates Γιάννης Σπάθας. Ο Σπάθας είχε γεννηθεί στους Παξούς το 1950, αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά.  Εκεί μαζί με τον Αντώνη Τουρκογιώργη και τον Ηλία Ασβεστόπουλο σχηματισαν to 1966 το garage συγκρότημα Persons. To 1969 o Σπάθας με τον Τουρκογιώργη δημιούργησαν τους θρυλικούς Socrates Drank The Conium που ήταν γνωστοί απλά ώς Socrates. Με επιρροές από Heavy Blues και Rock καλλιτέχνες όπως οι Jimi Hendrix και οι Cream δημιούργησαν το δικό τους  μοναδικό ήχο με συνδυασμό progressive Rock, Blues και Hard Rock. Σημαντικός σταθμός η συνεργασία τους με τον Vangelis στο album Phos.

Μετά την διάλυση των Socrates o Γιάννης Σπάθας συνεργάστηκε με συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με καλλιτέχνες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος,  Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Καραΐνδρου και πολλούς άλλους.

Σύμφωνα με ειδικούς άν την δεκαετία του 70 ο Σπάθας ηχογραφούσε στην Αμερική θα είχε γίνει γνωστός σαν εφάμιλος με τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της εποχής.

R.I.P. Γιάννη Σπάθα.

Ένα μικρό Αφιέρωμα στον μεγάλο καλλιτέχνη: