Στις 21 Ιουνίου 2001 “έφυγε” ο θρυλικός μπλουζίστας John Lee Hooker, σε ηλικία 83 ετών.

Ο John Lee Hooker γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1917 στο Tutwiler της Tallahatchie County του Mississippi.

Έγραψε δεκάδες blues που υπήρξαν έμπνευση για πολλούς rockers. Τραγούδια του, σαν τα Boom Boom‘, ‘Dimples  και I‘m In The Mood  τα έπαιξαν και καλλιτέχνες όπως οιCream, AC/DC, ZZ Top, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Van Morrison, TheYardbirds, The Doors  και οι  White Stripes.

Υπήρξαν και κάποιοι που είχαν την τύχη να συνεργαστούν και να ηχογραφήσουν μαζί του. Πρώτοι απ’ όλους οι βρετανοί Groundhogs το 1965  έγραψαν το ‘Hooker and the Hogs’ μετά ήρθαν άλλοι όπως οι : Canned Heat στο album Hooker n Heat το 1970οι Elvin Bishop και Steve Miller στα Endless Boogie το 1971 και Never Get Out ofThese Blues Alive το 1972. Στα 90ς ηχογράφησε το album The Healer με τον Carlos Santana την Bonnie Raitt και άλλους. Έγραψε επίσης τα album Mr. Lucky (1991), Chill Out (1995) και Don‘t LookBack (1997) με τους Van Morrison, Santana, LosLobos και άλλους μουσικούς. Ένα απ’ τα πολύ γνωστά του τραγούδια  το Boom Boom το οποίο ερμήνευσε και στην ταινία ‘Blues Brothers’, το ξαναηχογράφησε με τον κιθαρίστα Jimmie Vaughanκαι έγινε το τραγούδι με την υψηλότερη θέση στα charts στην Βρετανία φτάνοντας στο Νο16.

Φυσικά συνεργάστηκε και με άλλους κορυφαίους bluesmen όπως ο B.B. King, o Robert Cray, ο Charlie Musselwhite, ο Albert Collins και ο John Hammond.