Ο Lester William Polsfuss γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1915 στο Waukesha του Wisconsin, αν το όνομα αυτό δεν σας λέει τίποτα σίγουρα τον γνωρίζετε με το καλλιτεχνικό Les Paul.

O Les Paul ήταν κιθαρίστας της jazz της country και των blues. Ήταν επίσης συνθέτης, κατασκευαστής κιθάρας και εφευρέτης.

Μάλιστα είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει εισαχθεί τόσο στο Rock and Roll Hall of Fame όσο και στο  National Inventors Hall of Fame.

Ο Les Paul ήταν ένας απ’ τους πρωτοπόρους στην δημιουργία της solid body ηλεκτρικής κιθάρας και φυσικά αποτέλεσε την έμπνευση και την δημιουργική δύναμη  πίσω απ’ την κατασκευή της περίφημης κιθάρας Gibson Les Paul.

O Les Paul μπορεί να ήταν αυτοδίδακτος κιθαρίστας, όμως του πιστώνονται διάφορες καινοτομίες όπως το overdubbing τα delay effects τα phasing effects και το multitrack recording.

Τα ταλέντα του επεκτείνονται και στον τρόπο που έπαιζε κιθάρα, που περιλάμβανε σόλο, τρίλιες, συγχορδίες και άλλες τεχνικές που τον ξεχώρισαν απ’ τους σύγχρονούς του και ενέπνευσαν πολλούς κιθαρίστες μέχρι σήμερα.

Έκανε πετυχημένες ηχογραφήσεις με την σύζυγό του τραγουδίστρια και κιθαρίστα Mary Ford με πωλήσεις εκατομμυρίων.

Το τραγούδι Vaya Con Dios το πρωτοτραγούδησε η Jazz τραγουδίστρια Anita O‘Day αλλά πήγε στο Νο.1 όταν το τραγούδησαν οι Les Paul με την Mary Ford.

Advertisements