Οι Dream Theater είναι ίσως οι γνησιότεροι εκπρόσωποι του prog metal, με το προηγούμενο concept album τους The Astonishing των 130 λεπτών έκαναν μιά στροφή πρός την καθαρή Prog Rock. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί από τους αφοσιωμένους οπαδούς του συγκροτήματος να απομακρυνθούν καθώς δεν τους άρεσε καθόλου αυτή η μετατόπιση, παρ’ όλο που το  The Astonishing κάθε άλλο παρά κακό ήταν.

Όμως οι DT κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι ένοιωθαν κι έτσι στο καινούργιο album τους “Distance Over Time” διορθώνουν τα λάθη τους. Ετσι στο Untethered Angel το βαρύ μπάσο του John Myung οδηγεί το τραγούδι μαζί με τις κιθαριστικές ακροβασίες του John Petrucci.  Τα θαυμάσια φωνητικά του James LaBrie ακούγονται έξοχα πάνω απ’ το όργανο και τα σύνθι του Jordan Rudess και τα drums του Mike Mangini.

Το Paralyzed που ακολουθεί είναι ένα εκπληκτικό κομμάτι με τον Petrucci και τον LaBrie να ξεχωρίζουν, όπως άλλωστε και στο Fall into The Light όπου όμως όλα ξεκινούν απ’ την καταιγίδα ντράμς του Mangini. Λίγο μετά την μ΄ση του τραγουδιού ο Petrucci κατεβάζει τους τόνους μένοντας χωρίς συνοδεία με την ακουστική κιθάρα του και ανεβαίνει σιγά σιγά προς ένα νέο καταιγισμό  από ντράμς, όργανο μπάσο και φυσικά ηλεκτρική κιθάρα για το τέλος.

Το Barstool Warrior θυμίζει λίγο από DT στο “The Astonishing” και αρκετά από Genesis αλλά και ELP ειδικά κάποια περάσματα με το synthi έχουν κάτι από Keith Emerson.

Άλλα κομάτια που ξεχωρίζουν είναι τα At Wit’s End και Pale Blue Dot.

Tracklist:
01. Untethered Angel – 06:15
02. Paralyzed – 04:18
03. Fall into the Light – 07:15
04. Barstool Warrior – 06:44
05. Room 137 – 04:24
06. S2N – 06:21
07. At Wit’s End – 09:20
08. Out Of Reach – 04:08
09. Pale Blue Dot – 08:29
10. Viper King (Bonus Track) – 04:01