Πέρασαν ήδη 50 χρόνια από την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε το White Album των Beatles που αν και το κανονικό του όνομα είναι The Beatles πέρασε στην ιστορία από το λευκό του εξώφυλλο.

Το White Album το χωρίζει μόλις ένας χρόνος και κάτι από το εξαιρετικό Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, όμως αυτή η χρονική εγγύτητα της παραγωγής των δύο άλμπουμς είναι ίσως το μόνο κοινό τους σημείο.

Εκεί που στο Sgt. Pepper’s υπάρχει ενότητα ύφους, το White Album περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά στυλ, με το κάθε τραγούδι να έχει δική του θεματολογία και προσωπικότητα, ενώ γίνεται φανερό πως τα μέλη του συγκροτήματος έχοντας ήδη πάρει το καθένα το δικό του μουσικό δρόμο δεν ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν σ’ ένα ενοποιημένο ύφος. ‘Ετσι, απέναντι στο σατυρικό ροκ Back in the USSR βρίσκουμε το θαυμάσιο αλλά πεσιμιστικό βρετανικό blues – Yer Blues. Ο Lennon προτάσσει το ιδιοφυές Happiness Is a Warm Gun κι ο McCartney απαντάει με το μαγευτικό Blackbird, αν και ο George αφήνει το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της ρoκ με το While My Guitar Gently Weeps, κομμάτι που απογειώνει με την κιθάρα του και ο κολλητός του φίλος αλλά κι’ αντίζηλος Eric Clapton.

O George και ο Paul στο στούντιο στη διάρκεια των sessions του White Album

Lennon συμμετέχει με ακόμη δύο διαμάντια, τις μπαλάντες Julia και Dear Prudence, ενώ δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει και το Glass Onion, που ήταν και η προσωπική αδυναμία του συνθέτη του. Η μαεστρία του Paul ως τραγουδοποιού έχει φτάσει σε κορυφαίο επίπεδο, αρκεί ν’ ακούσετε το Mother Nature’s Son ή το I Will για να το διαπιστώσετε. Και τί να πούμε για το “σκληρό” αριστούργημα Helter Skelter, που μας δίνει ένα πρωτόλειο metal και που ακόμα και σήμερα ακούγεται φρέσκο και δυναμικό?  Υπάρχουν ακόμη το ροκ Birthday, το Ob-La-Di, Ob-La-Da που έγινε επιτυχία στα charts και απ’ το συγκρότημα Marmalade, το ψευτο-κάντρυ Rocky Racoon, τα Savoy Truffle, Long, Long, Long, The Continuing Story of Bungalow Bill, Don’t Pass me by και να μην ξεχάσουμε και τα Revolution 1 & 9 κ.α.

Παρά την διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ και την πανσπερμία ιδεών, στυλ και ύφους, το White Album είναι κατά την άποψή μου πραγματικά αριστουργηματικό. Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο άλμπουμ των Beatles με τα τραγούδια του να είναι το ένα καλύτερο απ’ το άλλο.

Η πρώτη κυκλοφορία του άλμπουμ έγινε στις 22 Νοεμβρίου 1968 στην Μεγάλη Βρετανία. Το White Album έφτασε στην κορυφή των charts και έμεινε εκεί για 8 εβδομάδες.

Τα τραγούδια περιέχονται σε δύο δίσκους και είναι :

Title Composer Time
Disk 1
Back in the U.S.S.R. John Lennon / Paul McCartney 2:43
Dear Prudence John Lennon / Paul McCartney 3:55
Glass Onion John Lennon / Paul McCartney 2:17
Ob-La-Di, Ob-La-Da John Lennon / Paul McCartney 3:08
Wild Honey Pie John Lennon / Paul McCartney 0:52
The Continuing Story of Bungalow Bill John Lennon / Paul McCartney 3:14
While My Guitar Gently Weeps George Harrison 4:44
Happiness Is a Warm Gun John Lennon / Paul McCartney 2:44
Martha My Dear John Lennon / Paul McCartney 2:28
I’m So Tired John Lennon / Paul McCartney 2:03
Blackbird John Lennon / Paul McCartney 2:18
Piggies George Harrison 2:04
Rocky Raccoon John Lennon / Paul McCartney 3:33
Don’t Pass Me By Richard Starkey 3:50
Why Don’t We Do It in the Road? John Lennon / Paul McCartney 1:41
I Will John Lennon / Paul McCartney 1:45
Julia John Lennon / Paul McCartney 2:56
Disk 2
Birthday John Lennon / Paul McCartney 2:43
Yer Blues John Lennon / Paul McCartney 4:00
Mother Nature’s Son John Lennon / Paul McCartney 2:48
Everybody’s Got Something to Hide Except Me and My Monkey John Lennon / Paul McCartney 2:24
Sexy Sadie John Lennon / Paul McCartney 3:15
Helter Skelter John Lennon / Paul McCartney 4:29
Long, Long, Long George Harrison 3:06
Revolution 1 John Lennon / Paul McCartney 4:15
Honey Pie John Lennon / Paul McCartney 2:41
Savoy Truffle George Harrison 2:54
Cry Baby Cry John Lennon / Paul McCartney 3:02
Revolution 9 John Lennon / Paul McCartney 8:22
Good Night John Lennon / Paul McCartney 3:15

 

 

Η έκδοση του 2018 – The Beatles [White Album] [50th Anniversary Super Deluxe Edition] περιέχει, εκτός από την κλασσική ηχογράφηση επεξεργασμένη με ό,τι καλύτερο προσφέρει η τεχνολογία και τις δοκιμαστικές ηχογραφήσεις που έκαναν οι Beatles στο σπίτι του George στο Esher που σίγουρα θα σας προσφέρει αρκετές εκπλήξεις.

Αξίζει να το ακούσετε. Βαθμολογία? Μα άριστα 10.