Μπορεί ο Elvis να θεωρείται ο βασιλιάς του Rock ‘n Roll όλοι όμως ξέρουμε ότι τον τίτλο αυτό τον οφείλει στο γεγονός ότι ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την εξάπλωσή του στον πολύ κόσμο αλλά στην πραγματικότητα ο πραγματικός βασιλιάς δεν είναι άλλος από τον θρύλο Chuck Berry.

Ο Chuck Berry είναι εξαιρετικός συνθέτης, τραγουδιστής και εκπληκτικός κιθαρίστας και είναι ο άνθρωπος που καθόρισε την ιστορία ολόκληρης της Rock. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι rock καλλιτέχνες δεν θα υπήρχαν εάν δεν είχε υπάρξει ο φοβερός και τρομερός κος Chuck Berry, που γεννήθηκε το 1926 στο St. Louis κα μας άφησε στις 18 Μαρτίου του 2017.

O Chuck Berry άρχισε να παίζει διάφορα ήδη μουσικής που άκουγε από ‘δω κι από ‘κει στο St. Louis μεταξύ άλλων και hillbilly. Ο νεαρός Chuck άρχισε να βάζει τις δικές του ιδέες πάνω σε παλιά κομμάτια. Άρχισε να γίνεται περιζήτητος στα club του St. Louis, αλλά στο μυαλό του είχε μεγάλα πράγματα.

Πήγε στο Chicago και κατάφερε να συμφωνήσει με την Chess Records και να ηχογραφήσει το πρώτο του τραγούδι , που δεν είναι άλλο από το θρυλικό Maybellene. Έτσι άρχισε να γράφεται η ιστορία της Rock.

Ακολούθησε μια σειρά από εξαιρετικά κομμάτια όπως τα Roll Over Beethoven, Thirty Days, Too Much Monkey Business, School Days, Carol, Back in the U.S.A., Little Queenie, Almost Grown, No Particular Place To Go, Nadine, You Never Can Tell, Memphis, Sweet Little Sixteen, το τρομερό Johnny B. Goode και το τραγούδι που ο τίτλος του καθόρισε μια εποχή, Rock and Roll Music.

Τα τραγούδια του έγιναν πρώτη ύλη για κάποια συγκροτήματα με ονόματα όπως Rolling Stones, Beatles, Animals, Beach Boys.

Ο Chuck Berry φυσικά είναι και ο πρώτος Rock Guitar Hero και η συμβολή του στο να θεωρείται η κιθάρα το απόλυτο rock όργανο είναι τεράστια. Ο ίδιος έλεγε οτι το παίξιμό του ήταν επηρεασμένο από τον πρωτοπόρο κιθαρίστα της Jazz, Charlie Christian και τον μπλουζίστα T-Bone Walker. Είναι σίγουρο οτι επηρέασε μια στρατιά από κιθαρίστες της ροκ με σημαιοφόρο τον Keith Richards των Rolling Stones.

Ίσως ο μεγαλύτερος έπαινος είναι το λόγια του μεγάλου John Lennon ” Εάν έπρεπε να δώσουν ένα άλλο όνομα στο Rock ‘n Roll, αυτό θα έπρεπε να είναι Chuck Berry”