Οι Allman Brothers Band δημιουργήθηκαν το 1969 από τους αδελφούς Allman, τον Duane (κιθάρα) και τον Gregg (φωνή και πλήκτρα) τον Richard “Dickey” Betts (κιθάρα) τον Berry Oakley (μπάσσο) και τους Claude Hudson “Butch” Trucks και Johnny Lee Johnson Johanson (στα drums).

Οι Allman Brothers ήταν το συγκρότημα με την μεγαλύτερη ίσως επιρροή στα μουσικά δρώμενα των ΗΠΑ το πρώτο μισό των 70’ς. Η ιστορία τους είναι ιστορία δημιουργίας, θριάμβου, τραγωδίας, αποσύνθεσης και αναγέννησης.

Η μεγαλύτερη καινοτομία που έκανε το συγκρότημα ήταν το εκτεταμένο jam στα κονσέρτα όπου ένα τρίλεπτο τραγούδι μπορούσε να φτάσει και στα 40 λεπτά, αλλάζοντας για πάντα την νοοτροπία που ήθελε τα συγκροτήματα να προσπαθούν να αποδώσουν την studio ηχογράφηση όσο πιο πιστά γίνεται. Υπήρχαν βέβαια και συγκροτήματα που επιδίδονταν σε jam επί σκηνής αλλά κανείς δεν έφτανε σε τόσο μεγάλες διάρκειες.

Οι Allman Brothers ήταν το πρώτο τόσο επιτυχημένο Southern συγκρότημα και φυσικό είναι η επιτυχία τους να σηματοδοτήσει την είσοδο κι’ άλλων “Νότιων” στην ροκ σκηνή, όπως οι Lynyrd Skynyrd και οι Blackfoot.

  Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “The Allman Brothers Band” το ηχογράφησαν αφού είχαν ακονίσει τον ήχο τους στο δρόμο. Οι κριτικές που πήρε ήταν εξαιρετικές και όσοι το άκουσαν ενθουσιάστηκαν με τις δύο κιθάρες, το ρυθμικό υπόβαθρο αλλά και την “southern” φωνή του Gregg Allman. Παρ’ όλα αυτά δεν περπάτησε εμπορικά.   Οι περισσότερες συνθέσεις είναι του Gregg με κορυφαίο το Whipping Post, αλλά και κλασικά blues όπως το Trouble No More του Muddy Waters.

 

 

 

 Το δεύτερο άλμπουμ έχει τίτλο “Idlewild South” την παραγωγή έχει αναλάβει ο “μάγος” Tom Dowd και είναι ένα καταπληκτικό άλμπουμ και περιέχει τα εξαιρετικά Revival, Midnight Rider το θαυμάσιο instrumental In Memory Of Elizabeth Reed και την καλύτερη διασκευή του blues standard Hoochie Coochie Man.

 

 

 

 

    Σ’ όλη αυτή την περίοδο, οι Allmans παίζουν μπροστά σε μεγάλα ακροατήρια με αποκορύφωμα τις συναυλίες στο περίφημο Fillmore East, εντυπωσιάζοντας τους πάντες. Οι ηχογραφήσεις που  έγιναν κυκλοφόρησαν σε διπλό δίσκο με τον τίτλο At Fillmore East  και έγινε χρυσό μέσα στο 1971. Τα κομμάτια που ξεχωρίζουν είναι τα Statesboro Blues του Blind Willie McTell το εκπληκτικό 19λεπτο You Don’t Love Me του Willie Cobbs την σύνθεση του group Hot ‘Lanta και φυσικά τα ήδη γνωστά In Memory Of Elizabeth Reed και Whipping Post.

 

 

Οι Allmans είχαν αρχίσει να ηχογραφούν τον επόμενο δίσκο τους το Eat A Peach αλλά η μοίρα είχε αρχίσει να βάζει το δικό της στίγμα στο συγκρότημα. Στις 29 Οκτωβρίου του 1971  ο Duanne Allman σκοτώνεται σε τροχαίο. Το Eat A Peach ολοκληρώνεται με τον Betts να παίζει και τα κομμάτια του Duanne.

To άλμπουμ περιέχει τα Ain’t Wastin’ Time No More του Gregg Allman το  Les Brers in A Minor του Dickey Betts το εξαιρετικό Melissa , το 33 λεπτο live Mountain Jam το εκπληκτικό επίσης live One Way Out των Elmore James  και Sonny Boy Williamson, το Trouble No More του Muddy Waters και τα εξαιρετικά Blue Sky του Dickey Betts και Little Martha των Duane & Gregg Allman.

Ο θάνατος του Oakley στις 11 Νοεμβρίου του 1972 επίσης σε τροχαίο με μοτοσυκλέτα σηματοδοτεί και το τέλος της 1ης περιόδου των Allman Brothers Band