Ο Eric Clapton ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την μουσική του J.J. Cale. Μάλιστα ο ίδιος λέει ότι η μουσική του Cale τον επηρέασε όχι μόνο σαν μουσικό αλλά και σαν άνθρωπο καθώς τον βοήθησε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής του στις αρχές των 70.
O Clapton έχει βάλει τραγούδια του Cale στο ρεπερτόριό του εδώ και πολλά χρόνια όπως το After Midnight στο πρώτο προσωπικό album με τίτλο Eric Clapton του 1970, το Cocaine στο album Slowhand του 1977, το I’ll Make Love to You Anytime στο Backless του 1978, το Travelin’ Light στο Reptile του 2001, τα River Runs Deep και Everything Will Be Alright στο album Clapton του 2010 και το Angel στον δίσκο του 2013 Old Sock. Φυσικά υπάρχει και η συνεργασία των δυο τους στο album The Road to Escondido του 2006.

Το 2014 ο Clapton παρουσίασε το album The Breeze: An Appreciation of J.J. Cale με προσκεκλημένους μουσικούς, τους Mark Knopfler, Tom Petty, John Mayer και τον θρύλο Willie Nelson, όλοι τους με αδυναμία στον J.J. Cale. Ο δίσκος είναι αφιέρωμα στον Cale που είχε «φύγει» τον Ιούλιο του 2013.
Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη πως ο νέος δίσκος του Clapton με τίτλο I Still Do, που είναι και ο 23ος προσωπικός του, περιέχει ακόμη δύο συνθέσεις του Cale στα 12 κομμάτια του album, τα Somebody’s Knockin και Can’t Let You Do It, το οποίο κατά την άποψή μου είναι και το highlight του δίσκου.
Η παραγωγή είναι του παλαίμαχου Glyn Johns που είχε κάνει την παραγωγή στο Slowhand και έχει συνεργαστεί με θρύλους της rock όπως οι Led Zeppelin, οι Rolling Stones, οι Who, οι Eagles, ο Bob Dylan, η Linda Ronstadt, οι Steve Miller Band, οι Blue Öyster Cult και πάρα πολλοί άλλοι. Η παραγωγή εστιάζει περισσότερο στην αρμονική συνεργασία των μουσικών και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο δίσκος να είναι χαλαρός χωρίς εξάρσεις, με εξαιρετικό δέσιμο.
Άλλες δύο συνθέσεις ανήκουν στον ίδιο τον Clapton, το Catch the Blues και το εξαιρετικό Spiral, υπάρχει το I Dreamed I Saw St. Augustine του Dylan αλλά και το Alabama Woman Blues του Leroy Carr, το Cypress Grove του Skip James και το Stones in My Passway του Robert Johnson.
Στο τραγούδι I Will Be There σε σύνθεση του Paul Brady, συμμετέχει και κάποιος με το όνομα Angelo Mysterioso ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι ο γιός του George Harrison, Dhani, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται.
Το εξώφυλλο το έχει φιλοτεχνήσει ο Sir Peter Thomas Blake (διάσημος για το εξώφυλλο του Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band) ο οποίος έχει συνεργαστεί παλαιότερα με τον Clapton στον δίσκο 24 Nights του 1991.
Καταλήγοντας, θεωρώ ότι το I Still Do είναι ένας δίσκος που αξίζει να τον ακούσετε.
Βαθμολογία : 4/5